Kašika, simbol palestinskog otpora poslije bjekstva iz zatvora

Kada je šestero Palestinaca pobjeglo iz izraelskog zatvora, na društvenim mrežama su objavljene fotografije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju.

Stanovnici palestinskih teritorija počeli su nositi kašike na demonstracijama (AP)

Obična kašika je, uz tradicionalne zastave i transparente, dobila mjesto kao simbol palestinskog otpora, pošto se pročulo da su palestinski zatvorenici nedavno uspjeli pobjeći iz dobro čuvanog izraelskog zatvora koristeći pribor za jelo.

Kada je šestero Palestinaca 6. septembra ujutro pobeglo iz zatvora Gilboa, na sjeveru Izraela, na društvenim mrežama su objavljene fotografije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju.

Hashtag #čudesna kašika je sugerirao da je bjekstvo izvedeno u holividskom stilu, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kopanje počeli u decembru

U početku se, međutim, nije znalo da li je pribor za jelo zaista korišten ili je uloga kašike izmišljena.

Ove sedmice advokat jednog od četverice bjegunaca, koji su u međuvremenu uhapšeni, izjavio je kako je njegov klijent Mahmuod Abdullah al-Ardah rekao da je koristio kašike, tanjire i čak dršku čajnika da prokopa tunel iz ćelije, a da je počeo kopati u decembru prošle godine.

Ardah je jedan od četverice bjegunaca koji je uhapšen poslije velike potjere.

Sva šesterica su optužena za kovanje zavjere da izvedu napade na Izraelce.

Dvojica su još u bjekstvu i potjera za njima se nastavlja, dok se u Izraelu vodi istraga o propustima koji su doveli do tog, kako ocjenjuju, sramotnog incidenta, koji Palestinci smatraju pobjedom.

“Odlučnošću, budnošću i lukavstvom i s kašikom bilo je moguće prokopati tunel kroz koji su Palestinci pobjegli“, napisao je pisac Sari Orabi na internetskoj stranici Arabi 21.

‘Tunel i kašika slobode’

Palestinski karikaturista Mohammed Sabaaneh je ukazao da je bjekstvo poslužilo crnom humoru i izložilo podsmjehu izraelski sigurnosni sistem.

On je autor nekoliko karikatura na kojima je nacrtana kašika, uključujući jednu pod naslovom “Tunel slobode”.

Stanovnici palestinskih teritorija počeli su nositi kašike na demonstracijama, u znak podrške Palestincima zatočenim u izraelskim zatvorima.

Bjekstvo je podstaklo divljenje i u Kuvajtu, gdje je umetnik Maitham Abdal napravio veliku skulpturu ruke koja čvrsto drži kašiku i nazvao je “Kašika slobode”.

Izvor: Agencije