WHO: Africi će nedostajati 500 miliona vakcina

Nedostatak vakcina protiv koroa virusa događa se u trenutku kada je kontinent prešao granicu od osam miliona zaraženih, naglašava Svjetska zdravstvena organizacija.

Tokom septembra Afrika je uspjela vakcinisati samo oko 50 miliona ljudi (Arhiva)

Mehanizam COVAX smanjio je predviđanja o tome koliko će vakcina protiv COVID-19 biti poslano u siromašne zemlje, pa će Africi manjkati oko 500 miliona doza u odnosu na globalni cilj od 40 posto vakcinisanih do kraja godine, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Uzevši u obzir taj deficit, 470 miliona doza vakcina koje očekuju na tom kontinentu omogućit će vakcinisanje samo 17 posto stanovništva, ocijenio je Regionalni ured WHO-a za Afriku, prenosi Hina.

Trebalo bi dvostruko više vakcina da bi se vakcinisalo 40 posto stanovništva.

Nedostatak vakcina se događa u trenutku kada je Afrika ove sedmice prešla granicu od osam miliona zaraženih, naglašava WHO.

Matshidiso Moeti, direktorica za Afriku u WHO-u, izrazila je žaljenje što bogate zemlje rade na “istiskivanju COVAX sa tržišta”,  čime taj mehanizam ostaje bez dovoljne količine doza.

COVAX smanjio svoja predviđanja

“Velike nejednakosti u pristupu vakcinama neće biti brzo ublažene”, rekla je.

Tokom septembra Afrika je trebala putem COVAX-a primiti oko 95 miliona doza, ali unatoč obnovi isporuka, uspjela je vakcinisati samo oko 50 miliona ljudi, ili 3,6 posto stanovništva”, podsjeća WHO.

Međunarodni mehanizam finansiranja trebao bi omogućiti 92 države i teritorija da besplatno prime vakcine koja financiraju bogate zemlje.

Prošle sedmice COVAX je morao smanjiti svoja predviđanja i objasnio da je do nedostatka doza došlo zbog “zabrana izvoza, prioriteta koje su dobili bilateralni sporazumi između proizvođača i zemalja, zbog kašnjenja u podnošenju zahtjeva za odobrenje” i sličnih razloga.

Izvor: Agencije