SAD uveo sankcije protiv peterice pristalica Al-Kaide u Turskoj

Ciljane sankcije ističu posvećenost SAD-a da prekine finansijsku podršku ovoj mreži, saopćio je američki Ured za kontrolu strane imovine.

Sankcije su uvedene radi pružanja finansijskih usluga i pomoći pri putovanju Al-Kaidi (Reuters)

SAD je uveo sankcije protiv peterice pristalica mreže Al-Kaida, za koje tvrde da rade iz Turske radi pružanja finansijskih usluga i pomoći pri putovanju toj grupi.

“Ove ciljane sankcije ističu nepokolebljivu posvećenost SAD-a da prekinu finansijsku podršku Al- Kaidi”, poručila je u saopćenju Andrea Gacki, direktorica Ureda za kontrolu strane imovine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Nastavit ćemo raditi sa našim stranim partnerima, uključujući Tursku, na otkrivanju i ometanju mreža finansijske podrške Al-Kaidi”, istakla je ona.

Trojica državljana Turske

Na listi se nalazi Majdi Salim, advokat porijeklom iz Egipta, koji živi u Turskoj, a kojeg je Ministarstvo finansija identificiralo kao primarnog posrednika u nizu aktivnosti Al-Kaide u Turskoj.

Na listi je i Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani, egipatski finansijski kurir, koji je koristio gotovinske transfere za podršku Al-Kaidi, kao i trojica turskih državljana, Nurettin Muslihan, Cebrail Guzel i Soner Gurleyen.

Izvor: Agencije