SAD priznao: U napadu bespilotnih letjelica ubijeno 10 civila u Kabulu

“To je bila greška, i ja se iskreno izvinjavam”, rekao je general Frank McKenzie, čelnik Centralne komande SAD-a.

McKenzie je u petak rekao da je "malo vjerojatno" da su ubijeni povezani s Islamskom državom Iraka i Levanta u provinciji Khorasan (Getty)

General Frank McKenzie, čelnik Centralne komande SAD -a, priznao je da je u napadu američkih bespilotnih letjelica u Kabulu krajem augusta ubijeno 10 civila.

McKenzie je u petak rekao da je “malo vjerojatno” da su ubijeni povezani s Islamskom državom Iraka i Levanta u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K), kako je izvorno tvrdila američka vojska.

“Nakon što sam temeljito pregledao nalaze istrage i prateću analizu međuresornih partnera, sada sam uvjeren da je čak 10 civila, uključujući do sedmero djece, tragično ubijeno u tom napadu”, rekao je Mckenzie.

Američki general izrazio je “duboku sućut” porodicama žrtava, naglasivši da je napad izveden sa “iskrenim uvjerenjem” da će spriječiti skori napad na aerodom gdje su američke snage evakuirale ljude.

Udar izveden nakon samoubilačkog napada

“To je bila greška, i ja se iskreno izvinjavam”, rekao je McKenzie. “Kao komadant boraca, ja sam u potpunosti odgovoran za ovaj udar i ovaj tragični ishod.”

Do udara 29. augusta došlo je nekoliko dana nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu u blizini zračne luke, za koji je odgovornost preuzeo ISKP, poginulo najmanje 175 ljudi, uključujući 13 pripadnika američke vojske.

Članovi porodica stradalih rekli su za Al Jazeeru, nakon napada, da je 10 ubijenih ljudi staro od dvije do 40 godina.

“Oni su bili nevina, bespomoćna djeca”, rekao je Al Jazeeri tada Aimal Ahmadi, čije su nećake i nećaci ubijeni u napadu.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO