Rusija: Otvorena birališta za trodnevni izborni maraton

Glavni protivnici Vladimira Putina ne smiju učestvovati na izborima, što je rezultat višemjesečne represije započete hapšenjem Alekseja Navaljnog.

Rezultati se očekuju u nedjelju poslije 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu

Rusi su u petak počeli glasati na parlamentarnim izborima, koji će trajati tri dana, otvaranjem birališta na Dalekom istoku, dok su izbori nedostupni glavnim kritičarima Kremlja.

“Idemo!”, pozvala je predsjednica Centralne izborne komisije Ella Pamfilova na sastanku tog tijela koji je uživo prenošen na njenoj web stranici, prenosi Hina.

Rusija se prostire na 11 vremenskih zona, a regije Kamčatka i Čukotka na Dalekom istoku su prve otvorile birališta u 8:00 sati po lokalnom vremenu (21:00 sat u četvrtak po srednjoevropskom).

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ranije u četvrtak sugrađane da iskažu “domoljublje”, nekoliko sati prije početka parlamentarnih izbora, na kojima ne smiju učestvovati glavni protivnici Kremlja i koji će, unatoč protivljenju Kijeva, biti održani i na ukrajinskom teritoriju.

Putin: Odgovornost, promišljenost i domoljublje

“Računam na vaš građanski osjećaj odgovornosti, promišljenost i domoljublje, na to da vam je stalo da izaberete zastupnike koji će raditi za dobro i za našu voljenu Rusiju”, rekao je on u videoporuci objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja.

Putin je poruku uputio iz izolacije zbog korona virusa, jer je u njegovom okruženju identificirano žarište od desetak slučajeva.

Zbog toga bi mogao glasati elektronskim putem, kazao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Izbori, parlamentarni. regionalni i mjesni, trajat će tri dana, kako bi se smanjio rizik od zaraze korona virusom.

Rezultati se očekuju u nedjelju poslije 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Glavni Putinovi protivnici ne smiju učestvovati na izborima, što je rezultat višemjesečne represije započete hapšenjem Alekseja Navaljnog u januaru, po povratku s liječenja u Njemačkoj.

Najveći kritičar Kremlja je bio otrovan i za to optužuje vlasti.

Cijeli njegov pokret je zabranjen, zbog “ekstremizma”, a mnogi istaknuti saveznici protjerani su u egzil, smješteni u kućni pritvor ili im je zabranjeno kandidiranje.

Pravo glasa ima gotovo 180 miliona Rusa, koji biraju 450 zastupnika u Donjem domu parlamenta, Dume.

Distribuirano 600.000 pasoša na istoku Ukrajine

Kijev je u četvrtak osudio održavanje ruskih parlamentarnih izbora na Krimu, koji je Rusija anektirala, kao i učestvovanje na izborima stanovnika proruskog separatističkog istoka Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je to kršenje međunarodnog prava.

Rusija je distribuirala više od 600.000 pasoša na istoku Ukrajine, a Krim smatra dijelom svoje teritorije.

Građani mogu glasati elektronskim putem ili u ruskoj regiji Rostov, koja graniči s Ukrajinom.

Ukrajina je od 2014. godine u sukobu s proruskim separatistima.

Rusija negira da ih vojno podržava.

U sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO