Britanska ministrica na udaru zbog burke i ‘srednjovjekovne’ odjeće

Poput premijera Johnsona, Dorries je i ranije imala kontroverzne istupe o brojnim pitanjima.

Dorries: One se tlače i guše. To je srednjovjekovni kostim kojem nema mjesta u današnjem liberalnom društvu (Reuters)

Nova ministrica kulture Velike Britanije Nadine Dorries (64) optužena je za islamofobiju zbog njenih stavova o muslimanskim ženama i opisu burke kao „srednjovjekovnog“ načina odijevanja. Dorries je imenovana ove sedmice u sklopu promjena kabineta premijera Borisa Johnsona.

Poput Johnsona, ona je i ranije imala kontroverzne istupe o brojnim pitanjima. Kada je Johnson, kao parlamentarac 2018. godine, napisao sada zloglasnu kolumnu u novinama u kojoj je burku nazvao „tlačiteljskom“, te kako žene sa njom izgledaju kao „pljačkaši banaka“ i „poštanski sanduci“, Dorries se zalagala za zabranu vela koji u potpunosti prekriva lice.

Privlačenje pažnje

„Veoma sam razočarana u Borisa da nije išao dalje i iskoristio taj članak da direktno pozove na potpunu zabranu tog načina, tog srednjovjekovnog načina odjevanja koji je stvoren da se prekrije ljepota žene i da se sakriju modrice. Ženama treba dozvoliti da nose šta žele i mnoge od tih žena ne smiju birati. Kao što sam rekla, ne smiju birati ni čovjeka za kojeg će se udati“, rekla je za Sky News.

„Mnogima nije dozvoljeno da zadrže ni svoje genitalije“, dodala je govoreći o zabranjenoj praksi sakaćenja ženskih spolnih organa koja je starija od islama i kršćanstva, ali neke manjine je i dalje prakticiraju.

Otprilike u isto doba je Dorries dijelila svoje stavove na internetu, pa je na Twitteru objavila: „Ne možete očekivati da društvo koje slavi i prihvata istospolne brakove da živi u harmoniji uz praštanje tlaženja žena koje moraju živjeti pokrivene, izdvojene, nevidljive“.

Kada ju je na Twitteru izazvala korisnica Aleesha Khaliq, Dorries je spomenula muslimanke koje nose burku u Velikoj Britaniji i nastavila: „One se tlače i guše. To je srednjovjekovni kostim kojem nema mjesta u današnjem liberalnom društvu. Nijedna ga napredna država ne treba tolerirati.“

Od tri miliona muslimana u Velikoj Britaniji, smatra se kako tek nekolicina žena nosi veo koji prekriva cijelo lice, premda tačna statistika o tome ne postoji. No, taj odjevni predmet, koji je drugdje u Evropi zabranjen, povremeno privlači nacionalnu pažnju, naročito kada javne ličnosti govore o tome.

Dolično kulturi stranke i Johnsona

Khaliq, novinarka, za Al Jazeeru je kazala kako su istupi Dorries bili „jako razočaravajući“, ali ne iznenađujući.

„Imamo Borisa Johnsona koji je imao islamofobne komentare, a sada Dorries (kao ministricu kulture). Počeli smo legitimizirati islamofobiju od vrha tako da je to sada sasvim normalno. Ovo je opasno stanje jer se aktivno zalagala za zabranu burke. Zabrinjavajuće je kako viši zvaničnici mogu diktirati šta manjine i žene trebaju nositi. Da li će ona opet o tome“, kazala je.

Do objave članka, Dorries nije odgovorila na upit Al Jazeere za komentar.

Fatima Rajina, istraživačica pri Istražnom centru Stephen Lawrence Univerziteta De Montfort, navodi kako su ti istupi „dolični kulturi Konzervativne stranke i Borisa Johnsona koji je imalo slične ponižavajuće i islamofobne istupe o muslimankama“.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO