Advokat Hillary Clinton optužen da je lagao FBI

Advokat Michael Sussmann je zastupao i Demokratski nacionalni komitet i Hillary Clinton u slučaju ruskog hakiranja te organizacije.

Advokati kažu da će se Michael Sussmann 'boriti protiv ove neosnovane i politički inspirirane optužnice' (EPA - Ilustracija)

Advokat za cyber sigurnost Michael Sussmann, poznat po angažiranju u predsjedničkoj kampanji Hillary Clinton 2016. godine, optužen je jer je navodno lagao Federalni istražni biro (FBI) tokom istrage specijalnog savjetnika SAD-a Johna Durhama o vezama između Rusije i izbornog štaba bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Sussmann koji je zastupao i Demokratski nacionalni komitet i Hillary Clinton u slučaju ruskog hakiranja te organizacije, optužen je za davanje lažne izjave tokom sastanka održanog 19. septembra 2016. godine s bivšim generalnim savjetnikom FBI-ja Jamesom Bakerom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

To je drugi krivični proces koji je pokrenuo Durham nakon što je bivši državni tužilac William Burr organizirao njegovo prisluškivanje 2019. godine kako bi pratio rad američkih zvaničnika koji su provodili istragu o kontaktima između Trampa i Rusije.

Republikanac Trump ocijenio je 2016. godine da je istraga FBI “lov na vještice”, a administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena dozvolila je Durhamu da nastavi obavljati dužnost specijalnog savjetnika.

Tereti se da za laganje Jamesu Bakeru

Sussmann se u optužnici tereti da je lagao Bakera kada ga je sreo da bi mu dao dokumentaciju i baze podataka o kontaktima Trumpove organizacije s jednom ruskom bankom, rekavši da nije zastupao nijednog klijenta.

U optužnici se dalje navodi da je Sussmann predao te podatke, ali ne kao “savjestan građanin”, već kao advokat koji predstavlja jednog izvršnog direktora za tehnologiju, jednu internet kompaniju i predsjedničku kampanju Hillary Clinton

Sussmannovi advokati su saopćili da će se on “boriti protiv ove neosnovane i politički inspirirane optužnice”.

FBI je vodio istragu o ovom slučaju, ali je na kraju zaključeno da nema dovoljno dokaza o “tajnom komunikacionom kanalu” između Trumpove organizacije i ruske banke, koja je u novinskim izvještajima identificirana kao Alfa banka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada