Talibani zaplijenili milione dolara od bivših afganistanskih zvaničnika

Afganistanska centralna banka saopćila je u utorak da su talibani zaplijenili više od 12 miliona dolara u gotovini i zlatu od bivših vladinih zvaničnika i predali ih banci.

U poruci na Twitteru koji je objavila afganistanska centralna banka priložene su i fotografije na kojima se vide muškarci koji broje ogromnu količinu gotovine (Fena)

Novac i zlato u iznosu većem od 12 miliona dolara oduzeti su u napadima talibana na bivše članove afganistanske vlade, dok se zemlja suočava s ozbiljnom nestašicom novčanica u cirkulaciji, javlja DW.

Afganistanska centralna banka saopćila je u utorak da su talibani zaplijenili više od 12 miliona dolara (10 miliona eura) u gotovini i zlatu od bivših vladinih zvaničnika i predali ih banci, prenosi Fena.

Provedene racije

U saopćenju banke navodi se da su racije izvedene i na rezidenciju bivšeg potpredsjednika Amrullaha Saleha kao i na domove nekoliko visokih državnih dužnosnika.

Od preuzimanja Afganistana, talibani su također preuzeli kontrolu nad centralnom bankom.

U poruci na Twitteru koji je objavila afganistanska centralna banka priložene su i fotografije na kojima se vide muškarci koji broje ogromnu količinu gotovine.

Izvor: Agencije