Kuba traži odobrenje WHO-a za svoje vakcine protiv COVID-a 19

Kuba jako brzo vakciniše svoje građane kubanskim vakcinama Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koje su za korištenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori.

Barem jednu dozu primilo je više od 65 posto Kubanaca, a 37 posto je u potpunosti vakcinisano s tri doze (EPA)

Kuba će u četvrtak zatražiti odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za tri vakcine protiv COVID-a 19, prenijela je državna korporacija koja ih proizvodi i koja ih je upravo počela davati maloj djeci, prenosi Hina.

Rolando Perez Rodriguez, direktor istraživanja i razvoja BioCubaFarme, to je kazao u raspravi koju su u utorak navečer prenijeli državni mediji, a tema je bila kampanja vakcinisanja kojom se do novembra želi vakcinisati više od 90 posto stanovnika.

“Već su se dogodili neki kontakti u Havani i u uredu u Ženevi”, rekao je Perez. “Sada počinje procedura i konzultacije kako bi se ocijenilo predanu dokumentaciju”.

Kuba jako brzo vakciniše svoje građane kubanskim vakcinama Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koje su za korištenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori.

Vlastite vkacine protiv korona virusa

Barem jednu dozu primilo je više od 65 posto Kubanaca, a 37 posto je u potpunosti vakcinisano s tri doze, po ministarstvu zdravlja.

Kuba je jedina karipska zemlja koja je razvila vlastite vakcine protiv korona virusa.

Tvrdi da su vakcine 90 posto učinkovite, a prvi rezultati slični su rezultatima drugih glavnih vakcina. Vakcine bitno smanjuju širenje zaraze, tešku bolest i smrt, po vlastima, premda ti rezultati još nisu recenzirani.

Vakcinišu se i djeca u dobi od dvije godine, a u četvrtak će početi vakcinisanje i mlađe djece, kazala je dužnosnica ministarstva javnog zdravlja Maria Elena Soto u emisiji, po čemu je Kuba prva na svijetu koja masovno vakciniše djecu mlađu od šest godina.

Vakcine se temelje na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi za malu djecu već desetljećima, ističe proizvođač.

Staviti situaciju pod kontrolu prije turističke sezone

U zadnjih sedam dana Kuba je imala oko 7500 zaraženih na dan i gotovo 80 umrlih, značajno manje nego prije mjesec dana. No to je i dalje jedna od najviših stopa na svijetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Oko 20 posto slučajeva zabilježeno je kod mlađih od 20 godina.

Kubanske vlasti nadaju se da će situaciju staviti pod kontrolu do početka turističke sezone u novembru te da će izvoziti vakcine.

Soberana-2 se već proizvodi u Iranu, a Vijetnam je kazao da bi mogao kupiti i proizvoditi Abdalu.

Meksiko ih također želi proizvoditi.

Kuba može proizvoditi 100 miliona doza vakcina na godinu, od čega će joj najmanje 30 miliona biti potrebno za vlastite građane.

Izvor: Agencije