Kina osudila sporazum o sigurnosnom partnerstvu SAD-a, Velike Britanije i Australije

Peking poručio da novo sigurnosno partnerstvo podriva regionalni mir i stabilnost.

Aukus ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost, pojačava utrku u naoružanju i podriva međunarodne napore u sprečavanju širenja oružja (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine osudilo je novi sporazum o sigurnosnom partnerstvu koji su potpisali Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Australija, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izjavio je na dnevnom brifingu za novinare u Pekingu da Kina pomno prati sporazum o sigurnosnom partnerstvu Aukus, koji su potpisale SAD, Velika Britanija i Australija.

Istakao je da novo sigurnosno partnerstvo podriva regionalni mir i stabilnost.

“Aukus ozbiljno podriva regionalni mir i stabilnost, pojačava utrku u naoružanju i podriva međunarodne napore u sprečavanju širenja oružja”, kazao je Zhao.

Gradnja podornica na nuklearni pogon

Dodao je da sigurnosno partnerstvo “još jednom dokazuje da države potpisnice koriste izvoz nuklearnog oružja kao sredstvo za geopolitičke igre”.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je objavio formiranje trilateralnog partnerstva SAD-a, Australije i Velike Britanije kako bi Australiji pomogli s izgradnjom podmornica na nuklearni pogon.

“SAD, Australija i Velika Britanija dugo su vjerni i sposobni partneri, a sada smo postali još bliži”, kazao je Biden te dodao:

“Danas poduzimamo još jedan historijski korak kako bi produbili i formalizirali saradnju između naše tri nacije, jer svi prepoznajemo imperativ dugoročnog osiguranja mira i stabilnosti na Indopacifiku.”

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO