Guterres apelira da se spriječi klimatska katastrofa

Klimatske promjene brže nego što je predviđeno, kao i emisije stakleničkih plinova, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Antonio Gutteres: Nijedna zemlja nije sigurna od katastrofa povezanih s klimom (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u četvrtak “na hitno, brzo i opsežno” smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bi se usporilo globalno zagrijavanje i spriječila klimatska katastrofa.

Uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice, upozorio je vlade da se klimatske promjene odvijaju brže nego što je predviđeno, a emisija fosilnih goriva se već smanjila zbog pandemije korona virusa, prenosi Anadolija.

‘Početak gorih situacija’

Govoreći na predstavljanju izvještaja “Ujedinjeni u nauci 21”, u kojem su sažeti aktuelni napori u borbi protiv klimatskih promjena, Guterres je rekao da su nedavne ekstremne vremenske prilike – od uragana Ida u Sjedinjenim Američkim Državama i poplava na zapadu Evrope do smrtonosnog toplotnog vala na sjeverozapadu Pacifika – potvrdile da nijedna zemlja nije sigurna od katastrofa povezanih s klimom.

“Ove promjene su samo početak gorih situacija. Osim ako ne dođe do hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, nećemo moći ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa. Posljedice će biti katastrofalne”, rekao je prvi čovjek UN-a, apelirajući na vlade da ispune ciljeve Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO