Evropska komisija traži od članica Unije da zaštite novinare

Prema izvještaju izvršnog tijel Evropske unije, 908 novinara i medijskih radnika napadnuti su u Uniji u 2020. godini.

Nijedan novinar ne bi trebao umrijeti ili biti povrijeđen zbog svog posla, kazala je potpredsjednica Evropske komisije (EPA)

Izvršno tijelo Evropske unije zatražilo je od svojih zemalja članica da bolje zaštite novinare, uslijed sve većih fizičkih napada, ali i online prijetnji protiv medijskih profesionalaca.

Prema izvještaju Evropske komisije, 908 novinara i medijskih radnika napadnuti su u Evropskoj uniji u 2020. godini, a od 1992. godine ubijena su 23 novinara – najveći broj ubistava dogodio se u prethodnih šest godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Nijedan novinar ne bi trebao umrijeti ili biti povrijeđen zbog svog posla. Trebamo podržati i zaštititi novinare; oni su od suštinske važnosti za demokratiju”, navela je Vera Jourova, potpredsjednica EK-a.

Ubistva novinara u Slovačkoj i na Malti

“Pandemija [korona virusa] je pokazala više nego ikada koliko važnu ulogu su igrali novinari, tako što su nas obavještavali o svemu. Zato postoji hitna potreba da vlasti da urade što više da zaštite novinare”, dodala je.

Ubistva reportera su rijetka u Evropi, ali ubistva novinara u Slovačkoj i na Malti prethodnih godina podigla su zabrinutost o sigurnosti novinara u razvijenim, demokratskim društvima.

Prema EU, 73 posto novinarki su pretrpjele online nasilje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO