Baradar: Nisam mrtav, nema svađa među liderima talibana

Zamjenik privremenog premijera Afganistana naveo kako nema svađa među talibanskim liderima.

Mediji tvrde da je Baradar otišao u Kandahar nakon što je imao svađu sa ostalim talibanskim liderima, štaviše, pisalo se da je imao zdravstvene probleme i da je vjerovatno mrtav (EPA)

Šef političke kancelarije talibanskog pokreta i zamjenik premijera privremene vlade Afganistana, Mullah Abdul Ghani Baradar odbacio je danas izvještaje o njegovoj smrti i nesuglasicama među talibanskim liderima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruski TASS.

„Nema nikakvih svađa među liderima Islamskog emirata Afganistana. Imamo takav respekt među sobom da se rijetko koja porodica može pohvaliti time. Pozivamo naš narod da ne budu obmanjeni netačnim izvještajima u nekim medijima i tražimo od novinara da prekinu sa širenjem dezinformacija“, izjavio je Baradar, koji se trenutno nalazi u Kandaharu.

Nekoliko lokalnih i stranih medija izvijestili su o tome da je Baradar imao sukob sa Halilom ur-Rahmanom Haqqanijem, ministrom za izbjeglice, oko sastava privremene vlade.

Susret sa katarskim ministrom

Mediji su naveli da je Baradar tražio inkluzivnu vladu koja bi ukjučila i predstavnike raznih etničkih i religioznih grupa, kao i žena.

Baradar nije bio dio talibanske delegacije koja se 12. septembra sastala sa viceperemijerom Katara i ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem.

Mediji tvrde da je Baradar otišao u Kandahar nakon što je imao svađu sa ostalim talibanskim liderima, štaviše, pisalo se da je imao zdravstvene probleme i da je vjerovatno mrtav.

„Nisam znao da je katarski ministar posjetio Kabul. Da sam znao ranije, susreo bih se sa njim. Išao sam na put u tom trentuku i nisam mogao prekidati put kako bih negirao glasine, posebno o mom zdravlju”, dodao je Baradar.

Izvor: Agencije

Povezane

Vrhovni lider Mullah Haibatullah Akhundzada, kao i Mullah Abdul Ghani Baradar, jedno od najpoznatijih lica talibana, odavno nisu viđeni u javnosti.

14 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO