Premijer Izraela o stvaranju palestinske države

Bennett je objasnio da u svakom slučaju palestinska država u ovom trenutku nije dostižna i zato pitanje da li je podržati nije relevantno.

Izjava Benneta došla je po povratku sa sastanka sa predsjednikom Egipta Abdel Fattahom el-Sisijem (EPA)
Izjava Benneta došla je po povratku sa sastanka sa predsjednikom Egipta Abdel Fattahom el-Sisijem (EPA)

Premijer Izraela Naftali Bennett izjavio je po povratku iz Egipta, gdje se sastao sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom el-Sisijem da bi stvaranje palestinske države bila velika greška.

“Protivim se palestinskoj državi. Mislim da bi to bila užasna greška koja bi dovela do toga da se užasna situacija u Gazi ponovi u Judeji i Samariji”, rekao je Bennett sinoć za javni izraelski servis Kan, koristeći biblijsko ime Zapadne obale, prenosi Beta.

On je aludirao na činjenicu da je Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze od Palestinske uprave u kojoj dominira Fatah, 2007. godine, poslije čega su učestali raketni napadi na jug Izraela.

Izraelski lider je zaključio da bi Hamas ili neka druga palestinska organizacija slično preuzela vlast na Zapadnoj obali, koju kontroliše Palestinska uprava palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i živote Izraelaca koji žive u blizini, računajući i njega iz grada Ranane, pretvorila u pakao.

Ne želi razgovarati s Abbasom

Bennett je u čitavom nizu intervjua pred Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji u jevrejskom kalendaru, objasnio da u svakom slučaju palestinska država u ovom trenutku nije dostižna i zato pitanje da li je podržati nije relevantno, ali je važno da se obezbijede ekonomske mogućnosti za Palestince koje će im poboljšati život.

Novi premijer Izraela sastao se odvojeno s El-Sisijem s kojim je razgovarao o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa i kraljem Jordana Abdulahom Drugim, ali je rekao da ne namjerava da razgovara sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom.

Ne vidim nikakvu logiku u sastanku ili razgovoru s osobom koja tuži vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i njihove komandante u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu”, rekao je Bennett, dodavši da u vrijeme dok tuži izraelske vojnike i komandante za ratne zločine Abbas također “daje plate teroristima” svakog mjeseca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO