Ljubljana: Demonstranti rastjerani suzavcem i vodenim topom

Do okršaja je došlo u slovenskoj prijestolnici tokom protestnog skupa protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Slovenačka policija večeras je u glavnom gradu Ljubljani koristila suzavac i vodeni top kako bi rastjerala demonstrante koji su izazivali nerede ispred zgrade Parlamenta, javljaju tamošnji mediji.

Kako javlja Slovenska novinska agencija STA, incidenti su se desili tokom protestnog skupa protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Nakon što su se okupljeni približili ulazu u zgradu Parlamenta, te počeli ubacivati pirotehniku u zgradu, policijske snage su ih rastjerale koristeći suzavac.

Granitne kocke i navijačke parole

Demonstranti su potom, dalje navodi STA, počeli bacati pirotehniku na snage sigurnosti koje su potom odgovorile vodenim topom.

Uslijedila je eskalacija nasilja, demonstranti su prema policiji počeli bacati razne objekte, čak i granitne kocke, javljaju slovenske kolege.

Inače, protesti su bili protiv postrožavanja mjera i restrikcija skoro svih aktivnost. Tražena je ostavka Vlade i Parlamenta Slovenije, a čule su se i navijačke parole, piše STA.

Izvor: Al Jazeera i agencije