Pjongjang lansirao nove raketne projektile

Sjeverna Koreja je sa istočne obale lansirala dva neidentificirana projektila u pravcu Japanskog mora, saopćila je južnokorejska vojska.

Stručnjaci ukazuju da sjevernokorejski test upućuje na zaključak da Sjeverna Koreja nastoji da pojača svoj arsenal oružja zbog zastoja u pregovaračkom procesu sa Washington (EPA)
Stručnjaci ukazuju da sjevernokorejski test upućuje na zaključak da Sjeverna Koreja nastoji da pojača svoj arsenal oružja zbog zastoja u pregovaračkom procesu sa Washington (EPA)

Dva dana nakon što je Pjongjang potvrdio da je testirana nova raketa, prva poslije šest mjeseci, Sjeverna Koreja je sa istočne obale lansirala dva neidentificirana projektila, saopćila je južnokorejska vojska.

Načelnik združenog generalštaba južnokorejske vojske saopćio je da su sjevernokorejski projektili lansirani u pravcu teritorijalnih voda istočne obale Korejskog poluotoka, ali nije pružio više detalja o tipu projektila, prenosi AP.

TAS S je potvrdio da je Sjeverna Koreja u razmaku od pet minuta lansirala dva projektila u pravcu Japanskog mora, ali u izvještaju Reutersa se navodi da je vlada u Tokiju izrazila nadu da sjevernokorejski projektil neće pasti u teritorijalne vode Japana, prenosi Tanjug.

Arsenal oružja

Sjeverna Koreja je u ponedeljak saopćila da je tokom vikenda dva puta testirala novorazvijenu krstareću raketu, a državni mediji opisali su raketu kao “strateško oružje od velikog značaja”, implicirajući da je projektil razvijen s namjerom da se naoruža nuklearnim bojevim glavama.

Stručnjaci ukazuju da sjevernokorejski test upućuje na zaključak da Sjeverna Koreja nastoji da pojača svoj arsenal oružja zbog zastoja u pregovaračkom procesu sa Washington.

Ovo najnovije lansiranje izvedeno je dok je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi boravio u Seulu u posjeti južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu i drugim visokim zvaničnicima kako bi ih podstakao da sa Pjongjangom reaktiviraju suspendiranu nuklearnu diplomatiju.

Pregovori sa SAD-om

Pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje u zastoju su od 2019. godine, kada su Amerikanci odbacili prijedlog Pjongjanga za ublažavanje sankcija u zamjenu za demontažu jednog zastarjelog nuklearnog objekta.

Kimova vlada je do sada odbacivala pokušaje SAD da se dijalog obnovi, zahtijevajući da administracija Joe Bidena odustane od svoje “neprijateljske” politike.

Ponovni početak sjevernokorejskih testiranja može se tumačiti i kao pokušaj da se izvrši pritisak na Bidenovu administraciju zbog diplomatskog zamrzavanja nakon što Kim nije uspio da se dogovori sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom o smanjivanju vojnih potencijala u zamjenu za ekonomsku pomoć.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO