Obavještajne službe SAD-a: Al-Kaida bi mogla ponovo zaprijetiti

Šef Odbrambene obavještajne agencije Scott Berrier izjavio je da bi Al-Kaida mogla ponovo zaprijetiti SAD-u iz Afganistana u roku od jedne do dvije godine.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma procijenili su prije povlačenja da je Al-Kaida imala nekoliko stotina boraca u Afganistanu (EPA - Ilustracija)

Šef američke Odbrambene obavještajne agencije Scott Berrier izjavio je da bi mreža Al-Kaida mogla ponovo zaprijetiti Sjedinjenim Američkim Državama iz Afganistana u roku od jedne do dvije godine.

Na sastanku obavještajne i nacionalne sigurnosti ponovio je upozorenje koje su obavještajne službe izdale prije povlačenja američkih snaga iz Afganistana, prenosi Beta.

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) David Cohen rekao je da je SAD već otkrio “neke od naznaka potencijalnog prelaska Al-Kaide u Afganistan”.

Stručnjaci već dugo govore da talibani i dalje održavaju veze s Al-Kaidom, koja je imala utočište u Afganistanu prije napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Ostaje prijetnja i od ISIL-a

Stručnjaci za borbu protiv terorizma procijenili su prije povlačenja da je Al-Kaida imala nekoliko stotina boraca u Afganistanu.

Američki obavještajci su sredinom aprila upozorili da bi plan za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana mogao podstaći organizacije poput Al-Kaide i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) da obnove snage potrebne za napad na SAD.

Upozorenje je stiglo nakon što je predsjednik Joe Biden formalno najavio povlačenje snage iz Afganistana i kraj američkog angažmana u najdužem ratu do sada.

Izvor: Agencije