WP: General tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat

General Mark Milley tajno je dva puta nazvao svoga kineskog kolegu zbog zabrinutosti da bi Donald Trump mogao potaknuti rat s Kinom.

U pozivima, Milley je pokušavao uvjeriti Lija da je SAD stabilan te da neće napasti, i ako bude napada, da će svoga kolegu izvijestiti prije vremena, piše u izvještaju (EPA)

Najviši američki general tajno je dva puta nazvao svoga kineskog kolegu u posljednjim mjesecima mandata Donalda Trumpa, zbog zabrinutosti da bi američki predsjednik mogao potaknuti rat s Kinom jer je na vidiku bio njegov potencijalni gubitak izbora, prema novinskom izvještaju u utorak.

Američki general Mark Milley, načelnik Združnog štaba američke vojske, nazvao je generala Lija Zuochenga iz Narodnooslobodilačke vojske 30. oktobra 2020. godine, četiri dana prije predsjedničkih izbora i ponovno 8. januara, dva dana nakon što su Trumpove pristaše poveli napad na američki Kapitol, izvijestio je The Washington Post, a prenosi Hina.

U pozivima, Milley je pokušavao uvjeriti Lija da je SAD stabilan te da neće napasti, i ako bude napada, da će svoga kolegu izvijestiti prije vremena, piše u izvještaju.

Izvještaj se temelji na knjizi “Peril” koju su napisali novinari Bob Woodward i Robert Costa, koja se oslanja na intervjue s 200 izvora i koja će biti objavljena sljedeće sedmice.

Milleyev ured odbio je komentirati. Trumpove predstavnike nije bilo moguće kontaktirati.

Kontakt s Kinom

Trump je imenovao Milleyja na najvišu vojnu dužnost 2018. godine, no počeo ga je kritizirati, kao što je to činio s mnogim svojim podređenim nakon što je izgubio izbore od demokrata Joea Bidena u novembru te napustio Bijelu kuću 20. januara.

Milley je bio motiviran da kontaktira Peking drugi puta djelomično i nakon poziva predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je pitala generala koje mjere zaštite su na snazi da spriječe “nestabilnog predsjednika” od pokretanja nuklearnog napada, piše u izvještaju koje navodi prijepis poziva.

“Lud je. Znaš da je lud”, rekla je Pelosi Milleyju u pozivu.

Prema navedenom prijepisu poziva, general je odgovorio, “Slažem se s vama u svemu.”

Izvor: Agencije