Južna Koreja lansirala balistički projektil iz podmornice

Projektil je lansiran iz podmornice ‘Ahn Chang-ho’, koja je nedavno puštena u promet, i prošao je predviđenu distancu prije nego je pogodio cilj.

Južna Koreja pojačala je vojne kapacitete kako bi bila spremna na prijetnje iz Sjeverne Koreje, koja ima nuklearno oružje (EPA)

Južna Koreja uspješno je lansirala balistički projektil iz podmornice, objavio je Ured južnokorejskog predsjednika, postavši time sedma zemlja u svijetu koja ima tu naprednu tehnologiju.

Projektil je lansiran iz podmornice “Ahn Chang-ho”, koja je nedavno puštena u promet, i prošao je predviđenu distancu prije nego je pogodio cilj, objavila je Plava kuća, sjedište južnokorejskog predsjednika.

Predsjednik Moon Jae-in nagledao je testiranje.

Južna Koreja pojačala je vojne kapacitete kako bi bila spremna na prijetnje iz Sjeverne Koreje, koja ima nuklearno oružje.

Odvraćanje prijetnji iz više smjerova

Želi preuzeti od SAD-a operativnu kontrolu u ratno doba, u skladu s ugovorom o sigurnosti koji su sklopili Seul i Washington.

Sve druge zemlje koje imaju balističke projektile more-kopno (SLBM) imaju i nuklearno oružje.

Posjedovanje SLBM-a “jako je značajno u smislu odvraćanja prijetnji iz više smjerova”, istaknula je Plava kuća.

“To bi trebalo odigrati veliku ulogu u autonomnoj nacionalnoj odbrani i uspostavi mira na Korejskom poluotoku u budućnosti.”

Početkom godine američka administracija ukinula je mjeru staru 42 godine koja je zabranjivala Seulu razvoj projektila dometa većeg od 800 kilometara.

I Sjeverna Koreja već dugo nastoji razviti tehnologiju za lansiranje balističkih projektila iz podmornice.

U januaru, na vojnoj paradi u Pjongjangu, Sjeverna Koreja je pokazala četiri takva projektila, “najsnažnije oružje na svijetu”, po agenciji KCNA.

Balistička raketa iz Sjeverne Koreje?

I Sjeverna Koreja u srijedu je lansirala projektil, za koju je južnokorejska vojska rekla da je neidentificirani projektil ispaljen sa istočne obale.

Japanska obalna straža je saopćila da je iz Sjeverne Koreje ispaljen objekt koji bi mogao biti balistička raketa.

Lansiranje je obavljeno nakon što je Sjeverna Koreja rekla da je uspješno testirala novu krstareću raketu dugog dometa prošli vikend, nazvavši je “strateškim oružjem od velike važnosti.”

To je termin koji se koristi za nove navođene projektile koji imaju potencijal nositi nuklearne bojeve glave, kažu stručnjaci.

Izvor: Agencije