Blinken: Biden samostalno donosi strateške odluke

Američki državni sekretar svjedočio je pred Odborom za međunarodne odnose Senata američkog Kongresa o povlačenju vojnih trupa iz Afganistana.

Blinken je rekao da će uskoro biti imenovan visoki zvaničnik koji će nadgledati američku politiku prema afganistanskim ženama i djevojkama (EPA)
Blinken je rekao da će uskoro biti imenovan visoki zvaničnik koji će nadgledati američku politiku prema afganistanskim ženama i djevojkama (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da američki predsjednik Joseph Biden javno iznosi isključivo vlastite stavove i da samostalno donosi strateške odluke na osnovu informacija koje dobija od nadležnih agencija.

Blinken je to izjavio tokom debate sa Jamesom Rischom, republikanskim senatorom iz države Idaho, tokom svjedočenja pred Odborom za međunarodne odnose Senata američkog Kongresa o povlačenju vojnih trupa iz Afganistana, prenio je Glas Amerike (Voice of America – VOA), piše Beta.

Risch je insistirao na postojanju strane u Bijeloj kući koja je, navodno, u mogućnosti da prekine govor predsjednika Bidena i da utiče na odluke koje donosi, tvrdeći da je to očigledno u izvještajima pojedinih medija.

U uvodnim obraćanjima, dvojica najviše rangiranih članova komiteta demokrata Bob Menendez i republikanac Risch povlačenje američkih snaga i evakuaciju označili su debaklom.

Blinken je odgovorio da će uskoro biti imenovan visoki zvaničnik koji će nadgledati američku politiku prema afganistanskim ženama i djevojkama.

Trumpov sporazum

U odgovorima republikanskim i demokratskim članovima tokom pretresa, državni sekretar je rekao da je sporazum koji je februara 2020. administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa postigla sa talibanima vezala ruke aktuelnom predsjedniku Bidenu, kao i brz i neočekivan kolaps afganistanskih vlasti i tamošnjih sigurnosnih snaga.

Blinken je ponovio dio navoda koje je iznio u ponedjeljak na sjednici Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, održane istim povodom.

Precizirao je da je predsjednik Biden, preuzimanjem mandata naslijedio sporazum koji je njegov prethodnik Donald Trump postigao sa talibanima.

Blinken je rekao da su nakon postizanja sporazuma talibani nastavili svoj, kako se izrazio, marš ka udaljenim kontrolnim punktovima, selima i okruzima, kao i putevima koji povezuju gradove.

“Do januara 2021. talibani su ostvarili svoj najjači vojni položaj od 11. septembra 2001. Da Biden nije ispunio obavezu svog prethodnika, napadi na naše snage i na naše saveznike bi se nastavili i započeli bi talibanski napadi širom zemlje na velike gradove Afganistana”, rekao je Blinken.

Istakao je i da Bidenova administracija i dalje čini sve kako bi pomogla američkim građanima koji žele da napuste Afganistan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO