Simone Biles optužila FBI za zataškavanje seksualnog zlostavljanja

Američka i ponajbolja gimnastičarka svijeta svjedočila pred Odborom za pravosuđe Senata SAD-a.

Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje (EPA)
Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje (EPA)

Ponajbolja gimnastičarka svijeta Simone Biles u srijedu je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila Federalni biro za istraživanje (FBI) za zataškavanje i „zatvaranje očiju“ dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog saveza“, rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice – Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols.

Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje.

Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz u julu izdao oštar izvještaj u kojem se FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša, te zbog niza grešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvobitnog otkrića.

Stotine godina zatvora

Horowitz će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI-a Chris Wray za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.

Istraga FBI-a protiv glavnog ljekara Gimnastičkog saveza Nassara započela je u julu 2015. nakon što je predsjednik i izvršni direktor američke gimnastike Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI-a u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

Nassar je oduđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Biles.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO