Video: Vanredna situacija u Louisiani zbog uragana Nicolas

Tropska oluja Nicolas je prerasla u urgan, praćen vjetrovima brzine do 120 kilometara na sat.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je vanrednu situaciju u državi Louisiani i naložio saveznoj agenciji za vanredne situacije da pojača aktivnosti i pomogne napore na lokalnom nivou da se saniraju posljedice koje je prouzrokovala tropska oluja Nicolas, koja je u ponedjeljak navečer prerasla u urgan, saopćila je Bijela kuća.

Uragan, praćen udarima vjetra brzine i do 120 kilometara na sat, razvio se na gotovo 75 kilometara jugozapadno od Freeporta u Teksasu, saopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Uragan je donio obilne kiše padavine, jak vjetar i olujne udare na dijelove centralne i gornje obale Teksasa, saopćeno je iz NHC-a.

“Oluja će se sporo kretati preko teritorije Teksas, zadržat će se nekoliko dana i donijeti ogromne količine kišnih padavina. Ljudi u regiji moraju biti spremni za ekstremne događaje na velikoj vodi”, izjavio je guverner Teksasa Greg Abbott.

Nicholas je drugi uragan u dvije sedmice koji prijeti američkoj obali u Meksičkom zaljevu, nakon što je krajem augusta uragan Ida poharao Louisianu, ostavivši za sobom više od 25 poginulih, prenosi Hina.

‘Shvatite ozbiljno ovu situaciju’

“Želimo biti sigurni kako ova oluja neće uhvatiti nikoga nespremnim. Najveću brigu zadaje nam jaka kiša”, izjavio je guverner Louisiane John Bel Edwards, upozorivši kako su odvodni sistemi i dalje začepljeni nanosima koje je uzrokovala Ida.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner pozvao je 2,3 miliona stanovnika tog grada da ostanu u svojim domovima.

“Shvatite ozbiljno ovu situaciju i pripremite se. Ne znamo koliko kiše će pasti”, kazao je Turner.

Zbog uragana Nicolas, u Houstonu u utorak neće raditi škole.

Izvor: Agencije