Varhelyi: EU mora održati obećanja Zapadnom Balkanu

Evropski komesar za proširenje kaže da bi građani regije mogli izazvati narednu migrantsku krizu ako Evropa dopusti da njena obećanja o proširenju propadnu.

Afganistanska kriza je pokazala 'koliko su ozbiljne posljedice ako nema čvrstine i dosljednosti u geopolitičkim odlukama (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je izjavio da bi građani Zapadnog Balkana mogli izazvati narednu migrantsku krizu ako Evropa dopusti da njena obećanja o proširenju propadnu i pozvao Evropsku uniju da pojača saradnju sa zemljama regije po pitanju migracija.

U intervjuu za Magyar Nemzet je rekao da je afganistanska kriza pokazala “koliko su ozbiljne posljedice ako nema čvrstine i dosljednosti u geopolitičkim odlukama”, prenosi Beta.

“Moramo održati obećanja Zapadnom Balkanu. Za mene je to jedna od najvažnijih pouka situacije u Afganistanu”, kazao je Varhelyi, a prenosi agencija MTI.

Dugoročna stabilnost i mir u regiji

“Zamislimo šta bi se dogodilo da se pristupni proces naših partnera sa Zapadnog Balkana još više razvuče i da se – iz nekog geopolitičkog razloga – na kraju ne dogodi ono što smo obećali”, rekao je Varhelyi.

Dodao je da je “geografski Zapadni Balkan Evropi mnogo bliži od Afganistana”, što znači da “integracija te regije mora biti evropski prioritet”.

Govoreći o samitu EU – Zapadni Balkan, koji je zakazan za oktobar, komesar je kazao da se raduje što će vidjeti koji bi se dijelovi evropskih planova za ekonomski razvoj regiona mogli početi primjenjivati.

“Cilj je podržati dugoročnu stabilnost i mir u toj regiji”, dodao je.

Kada je riječ o Srbiji, Varhelyi je rekao je da je na državama članicama EU-a da li će gotovo sva pristupna poglavlja biti otvorena prije kraja godine.

Za pristupanje Albanije i Sjeverne Makedonije Varhelyi je rekao da obje zemlje ispunjavaju sve kriterije za početak pregovora o pridruživanju.

Izvući pouke iz 2015. godine

Založio se za “novu vrstu partnerstva” EU-a s Turskom – i u ekonomskoj saradnji, i po pitanju zajedničkog rješavanja migrantskog pitanja.

Govoreći o situaciji u Afganistanu i naporima za sprečavanje novog vala migranata, Varhelyi je ukazao da je ključna razlika od situacije iz 2015. godine to što sada još nije kasno da se kriza spriječi.

“Ali to zahtijeva da preduzmemo prave korake, izvučemo pouke iz 2015. godine i koncentriramo se na prevenciju”, rekao je Varhelyi.

Izvor: Agencije