UNICEF: Milion afganistanske djece moglo bi umrijeti tokom krize

Skoro 10 miliona djevojčica i dječaka ovisi o humanitarnoj pomoći samo da bi preživjeli, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Molim vas, pomozite nam, poručila je Henrietta Fore (EPA)

Najmanje milion djece u Afganistanu ove će godine patiti od teške akutne pothranjenosti i moglo bi umrijeti bez odgovarajućeg medicinskog tretmana, upozorila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Skoro 10 miliona djevojčica i dječaka ovisi o humanitarnoj pomoći samo da bi preživjeli”, rekla je ona na sastanku na ministarskom nivou Ujedinjenih naroda o humanitarnoj krizi u Afganistanu, prenosi Fena.

Fore je uputila molbu međunarodnoj zajednici i bogatim zemljama da pomognu u izbjegavanju daljnjih patnji nakon što se afganistanska vlada, koju je podržavao SAD, srušila praktično preko noći prošlog mjeseca, nakon čega su talibanski borci preuzeli kontrolu nad zemljom.

‘Zamrzavanje’ pomoći

“Molim vas, pomozite nam”, rekla je ona, prenosi CNBC.

Od preuzimanja vlasti talibana 15. augusta većina razvijenih nacija na Zapadu “zamrznula” je direktnu pomoć Afganistanu, radi opreza zbog isporuke novca režimu koji je državom vladao brutalnom silom od 1996. do 2001. godine.

Zapadne zemlje vide “zamrznuti” novac za pomoć Afganistanu kao ključni uvjet u pokušaju da izvrše pritisak na talibane da uspostave vladu koja poštuje individualna prava, posebno prava žena i djevojčica.

Izvor: Agencije