U Turskoj otkriven najstariji mozaik na svijetu

Mozaik, star 3.500 godina, sastoji se od 3.147 dijelova veličine tri sa sedam metara.

Zajednička iskopavanja izvode Generalna uprava za kulturnu baštinu i muzeje, Univerzitet Bozok i italijanski Univerzitet u Pizi (Anadolija)
Zajednička iskopavanja izvode Generalna uprava za kulturnu baštinu i muzeje, Univerzitet Bozok i italijanski Univerzitet u Pizi (Anadolija)

U turskoj centralnoj provinciji Yozgat otkriven je najstariji mozaik u svijetu, urađen prije 3.500 godina.

Mozaik, koji se sastoji od 3.147 kamena veličine tri sa sedam metara, pronađen je u Usakli Hoyuku u okrugu Sorgun, gdje su površinska istraživanja započela 2008. godine, a iskopavanja 2012. godine, prenosi Anadolija.

Zajednička iskopavanja izvode Generalna uprava za kulturnu baštinu i muzeje, Univerzitet Bozok i italijanski Univerzitet u Pizi, rekao je Huseyin Ciftci, pokrajinski direktor za kulturu i turizam.

Naučne studije

“U naučnim studijama je utvrđeno da je pronađeni mozaik prvi u historiji. Kalup mozaika to također potvrđuje, jer je prilično izvoran. Planiramo ovo mjesto uvrstiti u turistički sektor”, rekao je Ciftci, dodavši da je mozaik stariji i od onih koji su dosad otkriveni u Grčkoj.

Mozaik je stara poznata slikarska zidna tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla i glazirane keramike.

Izvor: Agencije

Povezane

Višestoljetni podni mozaik, za koji stručnjaci smatraju da je najveći na Bliskom istoku, konačno će biti otkriven za javnost. Sanirat će se sredstvima višemilionske donacije japanske vlade.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO