Izraelska jedinica ‘tragača’ u potjeri za Palestincima

Stanovnici Jenina, na sjeveru Zapadne obale, uočili su tragače kako pretražuju teren, provjeravajući postoje li tragovi ljudskih koraka i lični predmet.

Jedan od pripadnika jedinice Maroul dok traga za otiscima stopala zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora Gilboa (izraelski mediji)

Na periferiji sela u provinciji Jenin, uz područja okupirana 1948. godine, posljednjih dana se može uočiti raspoređivanje “tragača” u izraelskim vojnim uniformama. Njihov zadatak je ući u trag dvojici palestinskih zatvorenika koji su još uvijek u bijegu, nakon što su pobjegli s grupom zatvorenika koji su prije sedmicu dana iskopali tunel ispod zatvora Gilboa.

Tragači, na hebrejskom Maroul, poznati su kao jedinica rezervnih snaga pod komandom izraelske vojske na Zapadnoj obali. Njeni pripadnici se obučavaju u blizini egipatsko-palestinske granice nedaleko od Sinajske pustinje, s obzirom na to da je vještina ”praćenja tragova” raširena među beduinima.

Izrael je ovu jedinicu osnovao 1970. godine, a ideja za njeno formiranje potiče od Amosa Yarkonija, beduina koji se predstavljao kao Jevrej. Beduin Hussein al-Hayeb također se smatra jednim od njenih utemeljitelja, koji je postao oficir u ”Jedinici za praćenje tragova” sa činom pukovnika. Al-Hayeb se dobrovoljno prijavio u redove izraelske vojske 1960-ih. Tada je počeo raditi kao tragač u sjevernoj regiji, odnosno na libansko-sirijskoj granici.

Izbijanjem Intifade Al-Aksa (Druga intifada) 2000. godine, jedinica tragača je počela provoditi akcije izviđanja, praćenja i otkrivanja tragova na granici s Pojasom Gaze.

Tragači su odigrali važnu ulogu duž rute Philadelphia “Salah al-Din” u borbi protiv kopanja tunela prema Egiptu. Pet pripadnika ove jedinice je poginulo u operaciji “Tuneli pakla” koju je izveo palestinski otpor na graničnom prelazu Rafah 2004. Jedinica Maroul ponovo počinje obavljati operacije 2015. godine, nakon što su dvojica palestinskih borca otpora zarobila tri doseljenika na području Hebrona u junu 2014. godine.

Riječ “Maroul” na hebrejskom znači “maskiran”, ali pojedini smatraju da je to riječ arapskog porijekla, odnosno skraćenica izraza “uski prolaz pastira na planinama.” Jedinica je angažirana nakon što su dvojica borca palestinskog otpora zarobila trojicu izraelskih doseljenika na području Hebrona u junu 2014.

Izraelska okupacijska vojska započela je opsežnu operaciju tokom koje je izvršila raciju na velikim područjima na Zapadnoj obali, posebno na njenom jugu. Trojica doseljenika su pronađeni mrtvi, a progon je nastavljen sve dok dvojica boraca otpora nisu ubijeni u gradu Hebronu pod optužbom za otmicu i ubistvo doseljenika.

Tragovi bjegunaca

Fotografije izraelskih tragača preplavile su izraelske medije, a okupatori nastavljaju potragu za dvojicom od šest zatvorenika koji su se u zoru 6. septembra uspjeli osloboditi iz zatvora u Gilboa.

Izraelski mediji navode da su tragači iz rezervne jedinice Maroul doveli okupatorske snage do četvorice odbjeglih zatvorenika koji su ponovno uhapšeni: Zakaria al-Zubaidi, Mahmud i Mohammed al-Aridah i Yaqub al-Qaderi, nakon što su otkrili njihove tragove, ostatke hrane i opuške.

Geolozi

Imad Abu Awad, direktor Centra Al-Kuds za političke studije, rekao je za Al Jazeeru da je zadatak ove jedinice prikupljanje skrivenih podataka i pokušaj otkrivanja informacija na terenu. Njen rad je također usmjeren na potragu za kradljivcima oružja iz vojnih logora izraelske okupacijske vojske, a takve operacije su bile česte u vojnim kampovima u južnoj Palestini i na beduinskim područjima.

Jedinica broji 60 članova, a radi se o stručnjacima za geologiju, biologiju hidrologiju ili iskusnim poljoprivrednicima, a među njima je i jedan dio turističkih vodiča. Jedinica djeluje pod komandom Izraelca Ro'ija Simona, a oslanja se isključivo na iskustvo tih ljudi u potrazi za tragovima na zemlji i stvarima koje pripadaju bjeguncima, poput odjeće i hrane.

Primitivna tehnologija

Ova jedinica, koja koristi “primitivan način rada”, djeluje u izraelskoj vojsci koja izvozi napredne tehnologije u sigurnosnom i obavještajnom radu. No Abu Awad kaže: “Tehnologija ne rješava mnoge probleme, posebno prilikom ovakve vrste potrage koja se oslanja na uočavanje tragova kretanja.”

Tragači određuju pravac kretanja bjegunaca, vrijeme korištenja predmeta za kojima se traga, provodi terensku analizu informacija i sredstava te procjenjuje mogućnost prolaska kroz određena područja. Prema istraživaču Imadu Abu Awadu, tragači provode istrage na terenu s osobama, bilo da se radi o traženim licima ili onima koji su prisutni na području koje se pretražuje.

Abu Awad kaže da je jedinica Maroul postigla djelomične uspjehe, te da se njeno ime ističe u akcijama potjere za šest zatvorenika Gilboe, posebno nakon što su izraelski mediji izvijestili da su pripadnici ove jedinice pomogli da se odredi pravac bijega zatvorenika koji su se podijelili u tri grupe. Tragači su, također, procijenili vrijeme kretanja bjegunaca i uspjeli su stići do četvorice njih.

Pratnja vojsci

Palestinci su uočili ovu jedinicu dok je radila s okupacijskom vojskom, koja je još uvijek raspoređena u provinciji Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne obale. Vojska i dalje traga za dva odbjegla zatvorenika, posebno po gradovima i selima provincije Jenin.

Prema riječima stanovnika, tragači su ležali na zemlji i provjeravali ima li tragova ljudskih koraka i predmeta te su češljali ogromna otvorena područja u potrazi za bilo kakvim dokazima ili pravcem kojim su bjegunci mogli krenuti. Stanovnici su vidjeli tragače kako podižu kamenje, kopaju po tlu i tragaju među rastinjem i drvećem.

Očevici iz sela u provinciji Jenin izjavili su za Al Jazeeru da su tragači pratili okupacijske snage dok su češljali polja i planine. Nosili su uniforme izraelske vojske maslinaste boje, torbe na leđima i gotove mape, a neki su i iscrtavali nove mape ili pravili izmjene na njima.

Izvor: Al Jazeera