Istraga o padu aviona i pogibiji svjedoka protiv Netanyahua

Grčke vlasti otvorile su stragu o padu privatnog aviona iz Izraela u kojem je poginuo svjedok optužbe na suđenju za korupciju bivšem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyhu.

Benjamin Netanyahu, sada lider opozicije u izraelskom parlamentu, negirao je sve optužbe i ismijavao dužinu liste svjedoka koje je pozvalo tužilaštvo (EPA)

Grčke vlasti otvorile su u utorak istragu o padu privatnog aviona iz Izraela u kojem je poginuo svjedok optužbe na suđenju za korupciju bivšem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyhu.

Haim Geron, bivši visoki zvaničnik izraelskog ministarstva komunikacija i njegova supruga Ester poginuli su u avionskoj nesreći koja se dogodila kasno u ponedjeljak navečer na otoku Samos, prenio je Tanjug agenciju AP.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova identificiralo je žrtve, obje starosti 69 godina i potvrdilo da su konzularni službenici i ministarstvo radili sa porodicom na vraćanju tijela u Izrael.

Grčka obalska straža je uz pomoć ronilaca pronašla tijela poginulih Izraelaca nekoliko sati poslije nesreće (AP)

Geron je bio jedan od više od 300 svjedoka koje su tužioci pozvali na suđenje Netanyahuu po optužbama za korupciju i prihvatanje skupih poklona od bogatih saradnika, što on negira.

Istraga pada aviona

Grčki Odbor za istrage zračnih nesreća istražuje uzroke pada aviona, saopštili su zvaničnici u utorak.

Jednomotorni avion Cesna 182 poletio je iz Haife u Izraelu i srušio se u blizini aerodroma na Samosu.

Grčka obalska straža je uz pomoć ronilaca pronašla tijela poginulih Izraelaca nekoliko sati poslije nesreće.

Benjamin Netanyahu, sada lider opozicije u izraelskom parlamentu, negirao je sve optužbe i ismijavao dužinu liste svjedoka koje je pozvalo tužilaštvo.

Izvor: Agencije