Guardian: Gdje su dva lidera talibana?

Vrhovni lider Mullah Haibatullah Akhundzada, kao i Mullah Abdul Ghani Baradar, jedno od najpoznatijih lica talibana, odavno nisu viđeni u javnosti.

Kabulom kolaju glasine kako je Baradar ili ubijen ili teško ranjen u borbi sa još jednim višim talibanskim čelnikom (EPA)

Dva viša talibanska lidera nisu viđena u posljednje vrijeme, pa se neki Afganistanci pitaju da li su vrhovni lider oružane grupe i njegov novi zamjenik premijera i živi, piše britanski Guardian.

Vrhovni lider talibana Mullah Haibatullah Akhundzada nije više u javnosti mjesec dana nakon što su njegovi borci preuzeli kontrolu nad Afganistanom. Glasnogovornik je u javnosti negirao glasine da je mrtav.

Mullah Abdul Ghani Baradar, jedno od najpoznatijih lica talibana, također je nestao, nastavlja britanski medij i dodaje kako su priče o njegovoj dobrobiti, kao šefa političkog ureda i ključne figure u mirovnim pregovorima, sve negativnije jer nije viđen u javnosti nekoliko dana.

Glasine u Kabulu

Nastavlja se u Guardianovom tekstu kako Kabulom kolaju glasine kako je Baradar ili ubijen ili teško ranjen u borbi sa još jednim višim talibanskim čelnikom tokom svađe oko podjele afganistanskih ministarstava.

Zvanični napori da se odagnaju glasine, kao da su produbili misterije. Talibani su objavili snimke rukom napisane poruke jednog od zamjenika Baradara koji navodi kako je on u Kandaharu, a potom je objavljena audioporuka, navodno od Baradara.

Nedostatak videosnimka doveo je do novih pitanja Afganistanaca jer talibani više nisu grupa pobunjenika koja se krije, a Baradar je jako poznat.

Glasnogovornik Suhail Shaheen je na Twitteru negirao tvrdnje, ali i koristio alternativni način pisanja imena lidera.

„Mullah Bradar, zamjenik premijera Islamskog emirata Afganistana, u glasovnoj poruci je odbacio sve tvrdnje da je povrijeđen ili ubijen u sukobu. On tvrdi kako su to laži bez osnova“, napisao je.

Dvogodišnje skrivanje smrti Mullah Omara

Ranija praksa oružane grupe je također potpirila teorije o životu i smrti čelnika. Smrt osnivača grupe Mullah Mohammada Omara je skrivana dvije godine, a tokom tog perioda su talibani objavljivali saopćenja u njegovo ime.

Afganistanska analitička mreža (AAN) ističe kako i odsustvo Akhundzade iz javnog i privatnog života, skoro mjesec dana nakon pada Kabula, sugerira kako više nije živ. Analitičari ističu kako je čak i povučeni Mullah Omar imao neke javne istupe, istina ne snimljene, kada je vladao državom, piše Guardian.

„Bilo bi jako čudno da Haibatullah, čiji je pokret na vlasti, i dalje boravi tako skriven. Trenutno on izgleda kao simbolična figura koja može ujediniti bez da se zapravo pojavi i govori“, navode analitičari na koje se poziva Guardian.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO