Burno saslušanje Blinkena pred Kongresnim odborom

Američki državni sekretar odbacio je kritike republikanaca o povlačenju američkih trupa iz Afganistana na burnom kongresnom saslušanju.

Antony Blinken je stao u odbranu odluke Joea Bidena da provede povlačenje američkih trupa iz Afganistan (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken odbacio je kritike o povlačenju američkih trupa iz Afganistana na burnom kongresnom saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma, tokom kojeg su ga najmanje dvojica republikanca pozvala da podnese ostavku.

Tokom petosatnog saslušanja, proteklog u znaku razmjene oštrih i grubih riječi između Blinkena i nekih zakonodavaca, američki državi sekretar je stao u odbranu odluke predsjednika Joea Bidena da provede povlačenje američkih trupa iz Afganistana.

Odbacio je optužbe da se State Department trebao više angažirati i pomoći evakuaciju američkih državljana i ugroženih Afganistanca te okrivio prethodnu administraciju da nije imala plan, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Naslijedili smo rok, ne i plan’

Više puta je ponovio da je bivši američki predsjednik, republikanac Donald Trump, pregovarao s talibanima i postigao sporazumu o povlačenju, istakavši da se Bidenova administracija ne može angažirati u novim pregovorima jer talibani prijete da će nastaviti ubijati Amerikance.

“Nema dokaza da bi duže zadržavanje učinilo afganistanske snage sigurnosti ili afganistansku vladu otpornijim ili samoodrživijim. Naslijedili smo rok, ali nismo naslijedili plan”, predočio je Blinken, misleći na sporazum Trumpove administracije da se sve američke snage povuku iz Afganistana do 1. maja.

Članovi Kongresa – Bidenove demokrate te opozicioni republikanci – obavezali su se da će provesti istragu o burnom periodu nakon prošlomjesečnog talibanskog preuzimanja kontrole nad Afganistanom.

Izvor: Agencije