UN traži 600 miliona dolara za Afganistan

Ujedinjeni narodi organiziraju konferenciju u Ženevi u ponedjeljak, na kojoj žele prikupiti više od 600 miliona dolara pomoći za Afganistan.

Čak i prije nego što su talibani prošlog mjeseca zauzeli Kabul, pola stanovnika zemlje, odnosno 18 miliona ljudi, ovisilo je o humanitarnoj pomoći (EPA)

Ujedinjeni narodi organiziraju konferenciju u Ženevi u ponedjeljak, na kojoj žele prikupiti više od 600 miliona dolara pomoći za Afganistan koji se, upozorava UN, suočava s humanitarnom krizom nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

Čak i prije nego što su talibani prošlog mjeseca zauzeli Kabul, pola stanovnika zemlje, odnosno 18 miliona ljudi, ovisilo je o humanitarnoj pomoći, prenosi Hina.

Čini se da će se ta brojka povećati zbog suše i nedostatka hrane, upozoravaju dužnosnici UN-a i humanitarne organizacije.

Zbog naglog ukidanja milijardi stranih donacija Afganistanu, nakon pada vlade koju je podržavao Zapad, veći je pritisak na programima UN-a.

Međutim, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kaže da njegova organizacija ima finansijske probleme.

Problem s novcem

“U ovom trenutku Ujedinjeni narodi nisu u mogućnosti čak ni isplaćivati plaće vlastitim radnicima”, rekao je novinarima u petak.

Konferenciji u Ženevi, koja počinje u ponedjeljak popodne, prisustvovat će visoki dužnosnici UN-a, uključujući Guterresa, čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer, kao i deseci predstavnika vlada, uključujući njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Otprilike trećinu od 606 miliona dolara koje želi prikupiti UN, trebao bi koristiti Svjetski program za hranu UN-a.

Ta je agencija ustanovila da 93 posto od 1600 Afganistanaca koji su sudjelovali u istraživanju provedenom u augustu i septembru, ne konzumira dovoljno hrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO