Sirija: Grad Deraa pod kontrolom Assadovih snaga

Grad Deraa je glavni grad istoimene južne pokrajine većim dijelom pod kontrolom režima od 2018. godine.

Vojska je ušla 8. septembra u pobunjeničko uporište grada na osnovu sporazuma zaključenog 1. septembra pod okriljem Rusije (EPA)

Sirijski grad Deraa u potpunosti je došao pod kontrolu režima predsjednika Bashara al-Assada nakon raspoređivanja vojske u pobunjeničkim četvrtima na osnovu sporazuma o primirju, rekao je jedan vojni izvor u nedjelju izvještavajući o “krhkom miru”, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Grad Deraa je glavni grad istoimene južne pokrajine većim dijelom pod kontrolom režima od 2018. godine.

Vojska je ušla 8. septembra u pobunjeničko uporište grada na osnovu sporazuma zaključenog 1. septembra pod okriljem Rusije, saveznice Assadova režima.

Od tada je postavljeno devet kontrolnih tačaka na prilazu gradu, rekao je taj Vladin vojni izvor, prenosi agencija France presse.

Otvorene pekare

Prema sporazumu, pobunjenici moraju predati oružje, a oni koji koji to odbiju će biti evakuirani prema drugim pobunjeničkim regijama na sjeveru zemlje. Muškarci koji nisu odslužili obvezni vojni rok, moći će ostati.

Lokalne vlasti navode da su u bivšem pobunjeničkom uporištu ponovo otvorene dvije pekare i traju radovi na postavljanju mobilnih klinika.

U sukobima u julu i augustu u Deri poginulo je više desetaka ljudi, prema podacima jedne NGO i oko 40.000 je pobjeglo, navodi UN.

Izvor: Agencije