Lapid predstavio plan stabilizacije odnosa sa Gazom

Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid predstavio je ‘novu viziju’ izraelskih odnosa sa Pojasom Gaze.

Lapid smatra da bi u Gazi trebalo djelovati sada, a da politički uvjeti u Izraelu i Palestinskoj upravi ne dozvoljavaju napredak na diplomatskom planu u ovom trenutku (EPA)

Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid predstavio je u nedjelju “novu viziju” izraelskih odnosa sa Pojasom Gaze, ocijenivši da bi Izrael trebao da se posveti “višegodišnjem procesu u Gazi ekonomija u zamjenu za sigurnost”.

Govoreći na konferenciji u Institutu za kontraterorizam Univerziteta Reichman, Lapid je rekao da je cilj takvog poteza da se “stvori stabilnost na obje strane granice”, prenosi Beta.

“To nije prijedlog za pregovore sa Hamasom. Izrael neće davati nagrade terorističkoj organizaciji i slabiti Palestinsku upravu koja sa nama redovno sarađuje”, rekao je Lapid o Hamasu, vladajućem u Gazi, rivalu Palestinske uprave palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koja kontrolira drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu.

On je objasnio da plan ima dvije faze za izmjenu ekonomske realnosti u Gazi, kombinaciju međunarodnog investiranja izraelsko palestinske saradnje i Hamas “u stanju mirovanja”, što bi moglo izmijeniti živote običnih stanovnika.

Propali planovi

Šef izraelske diplomatije smatra da bi u Gazi trebalo djelovati sada, a da politički uvjeti u Izraelu i Palestinskoj upravi ne dozvoljavaju napredak na diplomatskom planu u ovom trenutku.

Izraelski zvaničnici su ranije sugerirali takve planove ali to nije urodilo plodom, podsjećaju izraelski mediji.

Palestinci su te planove kritizirali, upozoravajući da neće biti pravog rješenja bez političkog.

Izrael drži Gazu pod blokadom još od 2007. godine kada je Hamas preuzeo vlast od snaga lojalnih Abbasovom Fatahu.

Izraelska vojska je od tada četiri puta ratovala sa tom organizacijom.

Ubrzo poslije Lapidovog govora iz Pojasa Gaze je ispaljena raketa na Izrael koju je presrela izraelska protivraketna odbrana.

Izvor: Agencije