Prvi međunarodni komercijalni let od povratka talibana u Kabul

Letjelica pakistanske zračne kompanije PIA je prevezla tek nekoliko putnika, no to je ipak jedan od prvih znakova normalizacije ekonomije za Afganistan.

Ovo je važan trenutak, dan nade, kazao je uposlenik aerodroma (AFP)
Ovo je važan trenutak, dan nade, kazao je uposlenik aerodroma (AFP)

Avion pakistanske zračne kompanije PIA sletio je u ponedjeljak u zračnu luku u Kabulu, što je prvi međunarodni komercijalni let od povratka talibana u taj grad i zauzimanja cijelog Afganistana 15. augusta.

Letjelica PIA-e je prevezla tek nekoliko putnika, no to je ipak jedan od prvih znakova normalizacije ekonomije za tu zemlju i njen glavni međunarodni aerodrom, koji je krajem augusta bio poprište bijega nekoliko hiljada Afganistanaca pred talibanskim pokretom.

“U avionu je bilo svega 10 ljudi, možda čak više članova posade nego putnika“, kazao je novinar AFP-a koji je tim avionom doletio iz Islamabada, prenosi Hina.

‘Dan nade’

“Ovo je važan trenutak, dan nade”, kazao je uposlenik aerodroma i izrazio nadu da će ostale kompanije slijediti primjer PIA-e.

Nakon zauzimanja Kabula, zapadni saveznici bivše vlade, predvođeni SAD-om, uspostavili su zračni most i evakuirali oko 123.000 ljudi, većinom Afganistanaca.

Qatar Airways imao je nekoliko charter letova iz Kabula prošle sedmice, prevozeći strance i Afganistance koji nisu mogli biti odmah evakuirani.

Talibani su 3. septembra saopćili da državna aerokompanija Ariana Airlines ponovo uspostavlja domaće letove.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO