Katar dijeli novčanu pomoć siromašnima u Gazi

Prema šemi finansiranja koju koordiniraju Katar i UN, a podržava Izrael, novac će se dijeliti na više od 700 distributivnih mjesta širom Pojasa Gaze.

Katar je do sada donirao stotine miliona dolara Gazi (EPA)

Ujedinjeni narodi će u ponedjeljak početi dijeliti novčanu pomoć hiljadama siromašnih porodica u Gazi u okviru programa koji finansira Katar, najavio je UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland, prenosi Tanjug.

Pomoć će primati gotovo 100.000 građana Gaze, objavio je Wennesland na Twitteru.

Katar je donirao stotine miliona dolara Gazi od rata 2014. godine između Hamasa i Izraela, dok su ponovljeni sukobi između dvije strane u maju podstakli zahtjeve Izraela i SAD-a da se revidiraju isplate kako bi se obezbijedilo da ne stignu do Hamasa, kojeg mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, prenosi Reuters.

Od tada su, kako navodi britanska agencija, isplate bile obustavljene.

Novac će se dijeliti na 700 distributivnih mjesta

Prema revidiranoj šemi finansiranja koju koordiniraju Katar i UN, a podržava Izrael, novac će se dijeliti na više od 700 distributivnih mjesta širom Pojasa Gaze, saopštio je zvaničnik UN-a.

Katar također treba da pruži pomoć državnim službenicima u ministarstvima koja su pod kontrolom Hamasa, prema sporazumu sa bankama u nadležnosti Palestinske uprave (PA), koju podržava Zapad.

PA se u petak povukla iz dogovora zbog zabrinutosti da bi moglo doći do pravnih pitanja.

Izraelski premijer Naftali Bennett je ranije rekao da će osigurati da novac stigne do svih onih kojima je to potrebno u Gazi, gdje živi oko dva miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO