Schulzu i druga debata njemačkih kandidata za kancelara

Tokom sučeljavanja kandidati socijaldemokrata i zelenih su pokazivali saglasnost po više pitanja i rijetkim međusobnim napadima sugerirali slaganje u većini tematskih područja.

Kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz se po pitanjima kompetencije nalazi ispred kandidata Unije CDU/CSU Armina Lascheta i Annalene Baerbock iz Zelenih (AP)

Kandidat za kancelara iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Olaf Scholz je, prema prvim procjenama javnog servisa ARD/ZDF, ponovo pobjednik TV sučeljavanja kancelarskih kandidata.

U nedjelju navečer na televizijiskoj debati pojavili su se kandidati parlamentarnih stranaka – SPD, Unije CDU/CSU (Kršćansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija) i Zelenih, prenosi Tanjug.

Prema prvim ispitivanjima ARD-a, koja su provedena tokom TV sučeljavanja, kandidat socijaldemokrata Scholz se po pitanjima kompetencije nalazi ispred kandidata Unije CDU/CSU Armina Lascheta i Annalene Baerbock iz stranke Zeleni.

Optužbe za finansijske skandale

Scholza ispitanici smatraju i simpatičnijim od dvoje konkurenata, prenosi Hina.

Socijaldemokratski kandidat je time pobijedio i u drugom TV duelu, koje je ove sedmice prenosio javni servis ARD/ZDF.

Drugo sučeljavanje je očelo žestokim napadima demokršćanskog kandidata Lascheta na Scholza zbog navodne umiješanosti Ministarstva finansija, na čijem čelu se nalazi Scholz, u finansijske skandale oko pranja novca.

Scholz je, prema prvim ocjenama analitičara, i u ovom sučeljavanju djelovao suvereno i branio svoje pozicije stručnim i trezvenim odgovorima koristeći prednost nosioca funkcije.

Osim funkcije ministra finansija, Scholz posljednje četiri godine vrši i funkciju vicekancelara.

Funkcija vicekancelara mu, prema mišljenju medija, daje prednost zbog toga što ga većina birača doživljava kao političara koji će garantirati nastavak politike kancelarke Angele Merkel, koja se ne kandidira na ovim izborima.

Moguća koalicija s Ljevicom

Tokom sučeljavanja kandidati socijaldemokrata i zelenih su pokazivali saglasnost po više pitanja i rijetkim međusobnim napadima sugerirali slaganje u većini tematskih područja, što je potvrdilo prethodne najave ovih stranaka o želji stvaranja socijaldemokratsko-zelene koalicije nakon parlamentarnih izbora 26. septembra.

Laschet je napao socijaldemokrate i zelene da ne isključuju koaliciju sa strankom Ljevica, koju demokršćani doživljavaju kao lijevo ekstremnu.

Scholz je prednošću u drugom sučeljavanju potvrdio aktuelna ispitivanja javnog mnijenja koja SPD-u daje prednost od nekoliko poena ispred demohrišćanske Unije CDU/CSU.

Većina demografskih instituta bilježi podršku od 25 do 27 posto za SPD, iza koga slijedi Unija sa 20 do 23 posto te Zeleni sa 15 do 17 procenata.

Desno populističku Alternativu za Njemačku (AfD) bi prema aktuelnim ispitivanjima biralo 12 posto, Liberale 12 do 13 posto te Ljevicu šest posto ispitanika.

Izvor: Agencije

Povezane

Na pitanje koga bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 25 posto građana je zaokružilo SPD, dok bi Uniju CDU/CSU biralo dvadeset posto.

Published On 03 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO