Pritisak bogatima da preusmjere višak cjepiva

Zapadne zemlje i Japan trenutačno zajedno raspolažu s otprilike 500 miliona doza cjepiva protiv korona virusa koje se mogu odmah preraspodijeliti u siromašnije nacije.

Svijet je dosegao prekretnicu u pogledu dostupnosti i proizvodnje cjepiva, navodi Airfinity (EPA)

Bogate države suočavaju se sa sve većim pritiskom da podijele, odnosno preusmjere zalihe cjepiva protiv korona virusa u područja i zemlje s nižim prihodima, a nova analiza koju je provela londonska naučno-analitička kompanija Airfinity ukazuje na to da će im do kraja godine vjerovatno biti na raspolaganju oko 1,2 milijarde dodatnih doza.

Kompanija ističe da dio zaliha mogu podijeliti a da pritom ne ugroze vlastite kampanje cijepljenja, prenosi Hina.

Zapadne zemlje i Japan trenutačno zajedno raspolažu s otprilike 500 miliona doza cjepiva protiv korona virusa koje se mogu odmah preraspodijeliti u siromašnije nacije, a do kraja 2021. taj će se višak zaliha povećati na 1,2 milijarde, pokazala je analiza Airfinityja o globalnoj upotrebi i opskrbi cjepivima, a prenose svjetski mediji.

Količina cjepiva koju posjeduju bogate zemlje mogla bi odmah riješiti golemu nejednakost u opskrbi: po podacima programa ‘Our World in Data’ Univerziteta u Oxfordu procjenjuje se da je do 2. septembra samo 1,8 posto stanovništva u zemljama s niskim prihodima primilo barem jednu dozu. U zemljama s visokim prihodima taj udio iznosi čak 64 posto.

“Svijet je dosegao prekretnicu u pogledu dostupnosti i proizvodnje cjepiva. Za velike zapadne zemlje izazov više nije ponuda, već potražnja. Globalni lanac opskrbe uspješno povećava proizvodnju, a naša detaljna prognoza pokazuje da zemlje s visokim prihodima mogu imati povjerenja u to da stiže dovoljno cjepiva, što bi trebalo smanjiti potrebu za gomilanjem zaliha”, rekao je suosnivač i izvršni direktor Airfinityja, Rasmus Bech Hansen.

Politička odluka

“Način na koji se cjepivo distribuira, kamo odlazi i preprodaje li se ili se donira, na kraju je politička odluka. Mislim da ove brojke pokazuju da imamo globalno bolje temelje za donošenje važnih odluka o raspodjeli i da možemo izbjeći ‘nepotrebno bacanje’ određene količine doza”, dodao je Hansen.

Osim što pridonose pogoršanju društveno ekonomske nejednakosti između sjevera i juga, ove bi razlike mogle utjecati i na pandemiju. Naime, stručnjaci smatraju da postoji daljnji rizik od mutacije Sars-CoVa-2, nastavi li se virus širiti među ranjivom populacijom.

Sjedinjene Američke Države, evropske i ostale nacije, mogle bi zadovoljiti vlastite potrebe, cijepiti gotovo 80 posto svoje populacije starije od 12 godina i nastaviti s planiranjem programa treće ‘booster’ doze. I nakon toga bi im ostala velika količina cjepiva za svjetsku preraspodjelu, ističe Airfinity.

“Trebamo se hitno angažirati na globalnom izračunavanju potreba”, smatra Fatima Hassan, utemeljiteljica i direktorica Inicijative za zdravstvenu pravdu, neprofitne organizacije iz Cape Towna. “Moramo preusmjeriti doze onima kojima je potrebno i otvoriti sve ugovore.”

Nakon nezavisnog preispitivanja međunarodnog odgovora na korona virus ranije ove godine, zemlje s visokim prihodima pozvane su da do sredine 2022. godine dostave više od dvije milijarde doza siromašnijim regijama.

Airfinity je ustanovio da je od više od milijardu doza, koliko su obećale zemlje članice G7 i EU-a, dosad isporučeno manje od 15 posto.

Bech Hansen smatra da se na ovo pitanje često gleda kao na izbor između nastavka kampanje za jamčenje treće doze kod kuće ili preraspodjele doza u inozemstvo, no kaže i kako je to lažna dilema jer se može realizirati i jedno i drugo.

Rast proizvodnje

Ističe kako globalna proizvodnja neprestano raste te smatra da je neki značajniji poremećaj u proizvodnji vrlo malo vjerovatan.

Airfinity procjenjuje da bi proizvodnja do kraja godine mogla prijeći 12 milijarda doza, uključujući i kineska cjepiva, što je više od otprilike 11 milijarda potrebnih za cijepljenje stanovnika cijeloga svijeta.

“Proizvođači trenutačno proizvode 1,5 milijardi doza mjesečno, a očekuje se i porast proizvodnje”, stoji u procjeni londonske kompanije.

Uzmu li se u obzir doze cjepiva proizvedene u Kini koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, broj raspoloživih doza za donacije raste na 1,6 milijardi do kraja ove godine.

To konkretno znači da je spomenuti broj doza cjepiva dovoljan za potpuno cijepljenje više od 70 posto stanovnika podsaharske Afrike, gdje je trenutačno cijepljeno manje od posto posto ljudi.

Po zadnjim podacima Unicefa od 20. augusta, ova je regija dosad primila samo 60 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO