Talibani omogućili ženama da studiraju, ali odvojeno od muškaraca

Univerziteti su bili zajednički, pri čemu su muškarci i žene učili jedno pored drugog, a studentice se nisu morale pridržavati pravila odijevanja.

Predstavnici talibana nisu precizirali hoće li žene morati pokriti lice dok su u učionici (EPA)
Predstavnici talibana nisu precizirali hoće li žene morati pokriti lice dok su u učionici (EPA)

Žene u Afganistanu mogu nastaviti studirati, ali samo ako su odvojene od muškaraca i nose obaveznu islamsku odjeću, saopćila je u nedjelju nova talibanska vlada.

Vršitelj dužnosti ministra visokog obrazovanja Abdul Baqi Haqqani rekao je da postoji nekoliko načina za segregaciju.

“Univerziteti moraju imati sposobnost da imaju odvojene zgrade. Prvo rješenje je da moraju postojati odvojena mjesta na kojima se muškarci mogu odvojiti od žena”, rekao je Haqqani na konferenciji za novinare.

Kao drugo rješenje naveo je da se nastava odvija u odvojeno vrijeme, određeno vrijeme za muškarce i određeno vrijeme za žene, a kao treće rješenje je da ako u takvoj situaciji ima manje učenica, mora postojati podjela u razredu.

‘Ne žele vratiti vrijeme unatrag 20 godina’

Haqqani nije precizirao da li će žene morati pokriti lice dok su u učionici. No, rekao je da će se morati revidirati i određeni predmeti, ne ulazeći u detalje što bi se promijenilo u nastavnom planu i programu u Afganistanu.

Međunarodna zajednica pomno je pratila u kojoj su se mjeri talibani zapravo promijenili, posebno u pogledu njihovog odnosa prema ženama, prenosi EuroNews.

Haqqani kaže da oni ne žele vratiti vrijeme unatrag 20 godina, nego je najavio da će početi graditi novi sistem na onome što danas postoji.

Nova pravila signaliziraju promjenu prakse prije preuzimanja talibana. Univerziteti su bili zajednički, pri čemu su muškarci i žene učili jedno pored drugog, a studentice se nisu morale pridržavati pravila odijevanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO