Slovenija uvodi rigorozniju primjenu PCT uslova

Takozvani PCT uslov – što znači da su osobe preboljele COVID-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na korona virus – bit će obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

Zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima (Al Jazeera)
Zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima (Al Jazeera)

Slovenija je zaoštrila protivepidemijske mjere pa će od srijede, 15. septembra takozvani PCT uslov, što znači da su osobe preboljele COVID-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na korona virus, biti obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

To je odluka koju je vlada premijera Janeza Janše donijela na dopisnoj sjednici, piše Hina.

Osim toga zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uslov PCT-a također moraju ispuniti i svi korisnici usluga koji, ako nisu vakcinisani ili preboljeli COVID-19, testiranje plaćaju sami.

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko izuzetaka, od kojih je jedna hitna opskrba osnovnim životnim potrepštinama.

Vlada želi potaći ljude na vakcinaciju

PCT uslov od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, ali kako prenosi Slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uslov biti da je osoba vakcinisana, preboljela COVID-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka vlade motivirana je željom da se što više ljudi vakciniše prije vrhunca četvrtog vala epidemije koji se očekuje u oktobru.

U Sloveniji je u subotu zabilježeno 1.085 novih zaraza uz 19,8 posto pozitivnih testova, a preminulo je troje oboljelih. U bolnicama je trenutno 274 covid pacijenata, od čega 62 na intenzivnim odjelima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO