Većina najtežih pacijenata oboljelih od COVID-a 19 u Izraelu su nevakcinisani

‘Od 175 pacijenata na respiratoru, dvije trećine nije uopšte vakcinisano’, izjavila je načelnica službi za javno zdravlje Izraela Sharon Elroi Preiss.

Nova studija je pokazala da su Izraelci 12 dana poslije primanja 'buster' doze 10 puta zaštićeniji od ozbiljne zaraze od onih koji su primili samo dvije doze (EPA)

Načelnica službi za javno zdravlje Izraela Sharon Elroi Preiss izjavila je da su većina izraelskih najtežih pacijenata oboljelih od COVID-a 19 nevakcinisani, te da je gotovo svako ko je na respiratoru nevakcinisan, prenosi Beta.

“Od 175 pacijenata na respiratoru, dvije trećine nije uopšte vakcinisano”, izjavila je Sharon Elroi Preiss, dodavši da je od 27 pacijenata priključenih na aparate za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (ECMO), od kojih je većina mlađa od 60 godina, posto nevakcinisanih, piše Jerusalem Post.

Ona je to rekla dan pošto je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio nove podatke koji pokazuju da je za ljude koji nisu bili vakcinisani 11 puta veća vjerovatnoća da će umrijeti od onih koji su potpuno vakcinisani, prenose izraelski mediji.

Važno je spašavanje života

Elroi Preiss je upozorila da je važno spasavanje života, a ne koliko će se ljudi zaraziti.

Upozorenje je upućeno Izraelcima koji mogu da prime vakcinu, a nisu to učinili. Njih ima oko 850.000 od ukupno 9,3 miliona stanovnika Izraela.

U toj zemlji je treću dozu vakcine primilo već 2,7 miliona ljudi, što je načelnica za javno zdravlje označila impresivnim dostignućem.

“Mi smo vodeća zemlja koja pokazuje svijetu da vakcina spašava živote i potiskuje ozbiljnu bolest”, rekla je ona.

Treća doza se daje od augusta

U Izraelu se treća, ‘buster’ vakcina, daje od augusta.

Nova studija je pokazala da su Izraelci 12 dana poslije primanja buster doze 10 puta zaštićeniji od ozbiljne zaraze od onih koji su primili samo dvije doze.

Pokazalo se takođe da osobe koje su tri puta imunizovane imaju 95 posto zaštite od infekcije uopšte, slično efikasnosti vakcine Pfizer protiv prvih sojeva virusa korona.

Izvor: Agencije