Iran će dopustiti servisiranje kamera u nuklearnim pogonima

‘Dogovorili smo se o zamjeni memorijskih kartica kamera agencije (IAEA-e)’, rekao je Mohamed Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju.

Cilj razgovora s Grossijom bilo je ublažavanje napetosti između Teherana i Zapada, pri čemu je prijetila eskalacija i potkopavanje pregovora o produženju nuklearnog sporazuma (EPA)
Cilj razgovora s Grossijom bilo je ublažavanje napetosti između Teherana i Zapada, pri čemu je prijetila eskalacija i potkopavanje pregovora o produženju nuklearnog sporazuma (EPA)

Iran će dopustiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) servisiranje kamera u iranskim nuklearnim pogonima, dogovoreno je tokom razgovora sa čelnikom UN-ove agencije Rafaelom Grossijem, objavio je čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, javlja Reuters.

Cilj razgovora s Grossijeom bilo je ublažavanje napetosti između Teherana i Zapada, pri čemu je prijetila eskalacija i potkopavanje pregovora o produženju nuklearnog sporazuma.

“Dogovorili smo se o zamjeni memorijskih kartica kamera agencije (IAEA-e)”, rekao je Mohamed Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI), prenose iranske novinske agencije.

Bez napretka u pregovorima o dva ključna pitanja

“Inspektorima IAEA-e dopušteno je servisirani identificiranu opremu i zamijeniti medije za pohranu podataka koje će zajednički čuvati IAEA i AEOI u Islamskoj Republici Iran”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

IAEA je obavijestila države članice ove sedmice da nije postignut napredak u pregovorima o dva ključna pitanja: objašnjenju tragova uranija koji su pronađeni na nekoliko starih, neoznačenih mjesta i hitnom omogućavanju pristupa određenoj opremi za nadzor kako bi agencija nastavila pratiti dijelove iranskog nuklearnog programa kako je predviđeno nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO