Greenpeace: U ruskim šumskim požarima spaljen prostor veličine pola Njemačke

Na osnovi satelitskih podataka Greenpeace procjenjuje da je izgorjelo više od 17,6 miliona hektara, čime je nadmašen prijašnji crni rekord od 16 miliona hektara iz 2016. godine.

Još uvijek gori više od 250.000 hektara zemljišta, prema ruskoj zračnoj službi za zaštitu šuma (Al Jazeera)

U šumskim požarima ove godine spaljena je rekordna površina šumskog i stepskog zemljišta u Rusiji, prostor koji odgovara veličini pola Njemačke, objavila je organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace, prenosi Hina.

Greenpeace procjenjuje na osnovi satelitskih podataka da je izgorjelo više od 17,6 miliona hektara, čime je nadmašen prijašnji crni rekord od 16 miliona hektara postavljen 2016. godine.

Još uvijek gori više od 250.000 hektara zemljišta, prema ruskoj zračnoj službi za zaštitu šuma.

Grigorij Kuksin iz ruske podružnice Greenpeacea rekao je za agenciju dpa da se ne nazire kraj ovogodišnjoj sezoni požara, koju pojačavaju vrući i sušni uvjeti za koje znanstvenici tvrde da su jasan rezultat klimatskih promjena.

Razmjeri prirodne katastrofe bez presedana

On je rekao da požari i dalje haraju travnatim područjem ruskoga juga, dok su mnogi požari koji su ovo ljeto spalili ogromne prostore Sibira ugašeni, djelomice i stoga što je na nekim dijelovima počelo sniježiti.

Najteže je pogođeno područje rijetko naseljene republike Jakutije na istoku Sibira, više od 4.000 kilometara od Moskve.

Požari su tako rasprostranjeni da su pogođeni čak i ljudi kojima oni direktno ne prijete, iako su dimom zahvaćene stotine sela i deseci gradova širom Rusije.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su razmjeri prirodne katastrofe bez presedana.

Izvor: Agencije