Vakcina za djecu na osnovu dvomjesečnih podataka

Agencija za hranu i lijekove je pod pritiskom da odobri vakcinu za djecu mlađu od 12 godina zbog naglog porasta broja zaraženih uslijed širenja delta varijante korona virusa.

Pfizer/BioNTechova vakcina odobrena je u SAD-u za djecu u dobi od 12 do 15 godina (EPA - Ilustracija)
Pfizer/BioNTechova vakcina odobrena je u SAD-u za djecu u dobi od 12 do 15 godina (EPA - Ilustracija)

Američki zdravstveni regulatori objavili su da djecu u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv COVID-a 19 treba pratiti barem dva mjeseca, zbog mogućih nuspojava, sugerirajući da agencija razmatra bržu proceduru za odobrenje cjepiva za korištenje u vanrednim situacijama umjesto punog odobrenja.

Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da želi završiti analizu podataka što je moguće prije, vjerovatno za nekoliko sedmica, a ne mjeseci, prenosi Hina.

FDA je prošli mjesec dao puno odobrenje za korištenje Pfizerovog cjepiva kod starijih od 16 godina na osnovi šestomjesečnog praćenja ispitanika nakon cijepljenja.

Cjepivo je odobreno u decembru za korištenje u vanrednim situacijama na osnovu dvomjesečnog praćenja ispitanika.

FDA pod pritiskom

Agencija je pod pritiskom da odobri cjepivo za djecu mlađu od 12 godina zbog naglog porasta broja zaraženih uslijed širenja delta varijante korona virusa.

Pfizer/BioNTechovo cjepivo odobreno je u SAD-u za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Pfizer je objavio da će ovaj mjesec predati podatke potrebne za odobrenje cjepiva za djecu od pet do 11 godina te da bi ubrzo nakon toga mogao zatražiti odobrenje za korištenje cjepiva u vanrednim situacijama.

Ubrzo nakon toga mogao bi predati i podatke za djecu u dobi od dvije do pet godina.

Za djecu u dobi od šest mjeseci do dvije godine, podatke bi mogao imati u oktobru ili novembru.

Moderna je ranije objavila da testira svoje cjepivo na djeci u dobi od šest do 11 godina te da još proučava doziranje za mlađe dobne grupe.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO