Univerzitet Harvard obustavlja ulaganje u fosilna goriva

Harvard Management Company (HMC), koja upravlja fondovima univerziteta sa sjedištem u Massachusettsu, smanjila je svoju izloženost fosilnim gorivima.

Američki univerzitet Harvard odlučio je prestati ulagati u fosilna goriva nakon gotovo decenije dugih kritika studenata i fakulteta (Al Jazeera)
Američki univerzitet Harvard odlučio je prestati ulagati u fosilna goriva nakon gotovo decenije dugih kritika studenata i fakulteta (Al Jazeera)

Američki univerzitet Harvard odlučio je prestati ulagati u fosilna goriva nakon gotovo decenije dugih kritika studenata i fakulteta, javlja Anadolija.

“Harvard Management Company (HMC), koja upravlja fondovima univerziteta sa sjedištem u Massachusettsu, smanjuje svoju izloženost fosilnim gorivima“, naveo je u saopćenju predsjednik te kompanije Larry Bacow.

Rekao je da HMC ima naslijeđena ulaganja kao ograničeni partner u velikom broju fondova privatnog kapitala sa udjelom u industriji fosilnih goriva.

“Ova indirektna ulaganja čine manje od dva posto fondacije, a brojke nastavljaju trend smanjivanja“, istakao je Bacow.

Napominjući da HMC nije preuzeo nove obveze od 2019. godine, Bacow je rekao da HMC ne namjerava ulagati u to područje ni u budućnosti.

Fondacija procjenjena na 41,9 milijardi dolara

Fondacija Univerziteta Harvard procijenjena je na oko 41,9 milijardi dolara od juna 2020. godine i najveća je akademska fondacija na svijetu.

Univerzitet je ranije ove sedmice imenovao prvog zamjenika prorektora za klimu i održivost, čiji je cilj ubrzati i koordinirati istraživanje i obrazovanje o klimatskim promjenama.

Harvard Corporation, najviše upravljačko tijelo univerziteta, također je u aprilu 2020. godine uputilo HMC-u zahtjev da razvije plan za postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050.

“Niko od nas neće biti pošteđen realnosti klimatskih promjena, što znači da smo svi zajedno u ovome. Moramo pronaći način da radimo rame uz rame kako bismo imali nadu u promjenu ponašanja, usvajanje politika i dekarbonizaciju ekonomije“, poručio je Bacow.

Izvor: Agencije

Povezane

Broj gradova koji su djelimično ili potpuno zabranili fosilna goriva skočio je 2020, dok 1.300 gradova sa ukupno milijardu stanovnika ima ciljeve ili politike obnovljive energije.

19 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO