UNESCO poziva Afganistan da očuva uspjehe u obrazovanju

Upis studenata je višestruko povećan u 20 godina otkako je vojna operacija pod vodstvom SAD-a protjerala talibane sa vlasti.

Djevojčice sada predstavljaju 40 posto učenika osnovnih škola u Afganistanu (EPA)
Djevojčice sada predstavljaju 40 posto učenika osnovnih škola u Afganistanu (EPA)

Dok talibanska vlada preuzima vlast u Afganistanu, obrazovna organizacija Ujedinjenih naroda – UNESCO upozorila je na rizike po pitanju pristupa obrazovanju, posebno za djevojčice i žene, javlja AP.

U novom izvještaju UNESCO-a otkriveno je da se upis studenata višestruko povećao u 20 godina otkako je vojna operacija pod vodstvom SAD-a protjerala talibane sa vlasti, dok se stopa pismenosti žena u Afganistanu udvostručila.

Iako 2001. godine u osnovnoj školi gotovo da nije bilo djevojčica, u 2018. godini ih je bilo 2,5 miliona, navodi se u izvještaju, prenosi Fena.

Moguća zabrana zajedničkog obrazovanja

Djevojčice sada predstavljaju 40 posto učenika osnovnih škola u Afganistanu.

“Ono što je važno u Afganistanu je apsolutna potreba očuvanja dostignuća u obrazovanju“, rekla je Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a.

Prema izvještaju, polovina izdataka za obrazovanje Afganistana dolazi iz strane pomoći, koja bi se mogla umanjiti sada kada su talibani na vlasti.

UNESCO se, također, boji zabrane zajedničkog obrazovanja i muškog podučavanja žena, što bi “nanijelo veliki udarac učešću žena u visokom obrazovanju i obrazovanju djevojčica u širem smislu, te bi negativno utjecalo na njihove živote, rad i državljanstvo”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO