UN: 93 posto afganistanskih domaćinstava nema dovoljno hrane

Prije pada Kabula porodice su imale namirnice bogate proteinima jednom sedmično, a sada je to moguće jednom u dvije sedmice.

Situacija je već bila kritična zbog pandemije i jake suše, ali otežan pristup gotovini nakon dolaska talibana još je pogoršao stanje (EPA)

U Afganistanu devet od 10 kućanstava nema dovoljno hrane, upozorili su iz UN-a, nekoliko dana prije konferencije na kojoj se nadaju prikupiti 606 miliona dolara do kraja 2021. godine, prenosi agencija Hina.

Oko 93 posto domaćinstava u ovoj državi nema dosta hrane, navodi Svjetski program za hranu (WFP).

Agencija je provela telefonsko istraživanje u 34 pokrajine i to od 21. augusta, odnosno sedmicu nakon što su talibani preuzeli vlast, do 5. septembra, objasnila je Anthea Webb, zamjenica regionalnog direktora WFP-a za  Aziju i Pacifik.

„Tri porodice od četiri smanjuju obroke ili posuđuju hranu, a kupuju i jeftiniju hranu odustajući od hranjivijih namirnica, poput mliječnih proizvoda, mesa i povrća“, naglasila je ona.

Situacija je već bila kritična zbog pandemije i jake suše, ali otežan pristup gotovini nakon dolaska talibana još je pogoršao stanje i povisio cijene osnovnih potrepština.

Ministarska konferencija

„Udvostručio se udio domaćinstava koji pribjegavaju krajnjim strategijama kako bi nadoknadili nedostatak hrane“, istakla je Webb i za primjer je navela da roditelji preskaču obroke kako bi djeca mogla jesti.

Prehrambena nesigurnost je bila raširena i prije 15. augusta kada je 81 posto domaćinstava navodilo da nemaju dovoljno hrane.

Međutim, prije pada Kabula porodice su imale namirnice bogate proteinima jednom sedmično, a sada je to moguće jednom u dvije sedmice, precizirala je Webb.

WFP treba 200 miliona dolara do kraja godine za pomoć 14 miliona Afganistanaca od ukupno 38 miliona.

U Ženevi će u ponedjeljak biti održana ministarska konferencija na kojoj će biti generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, čelnici država te zvaničnici velikih UN-ovih agencija aktivnih u Afganistanu.

Izvor: Agencije