Amerikanci povukli raketne sisteme iz Saudijske Arabije

Portparol Pentagona John Kirby potvrdio je za AP da su ‘premješteni određeni protivvazdušni sistemi’.

Vojna baza 'Princ Sultan' bila je privremeni dom za nekoliko hiljada američkih vojnika (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su povukle svoj najmoderniji protivvadušni sistem, kao i protivraketni sistem “Patriot” iz Saudijske Arabije prethodnih nedjelja, iako se ova arapska zemlja susreće sa kontinuiranim vazdušnim napadima jemenskih pobunjenika Husa, pokazale su satelitske fotografije koje je analizirao Associated Press, javlja Tanjug.

Premještanje odbrambenih sistema iz vazdušne baze “Princ Sultan” iz okoline Rijada uslijedilo je nakon što su američki saveznici iz Zaljeva nervozno posmatrali haotično povlačenje američkih trupa iz Afganistana, prije isteka roka 31. augusta, dodaje američka novinska agencija.

Iako je na desetine hiljada pripadnika američkih snaga ostalo na Arapskom poluostrvu da budu protivteža Iranu, zaljevske nacije brinu oko američkih planova čija vojska vidi rastuću prijetnju u Aziji, zbog koje je neophodna jaka raketna odbrana.

Napetosti su i dalje visoke, jer su zakočeni pregovori u Beču oko iranskog nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, zbog čega raste opasnost od budućih konfrontacija u regiji.

Teheran negirao umješanost u napade

Vojna baza “Princ Sultan”, oko 115 kilometara jugoistočno od Rijada, bila je privremeni dom za nekoliko hiljada američkih vojnika, otkako su počeli napadi na saudijske izvore nafte.

Ti napadi, iako su za njih odgovornost preuzimali Husi, prema ocjeni eksperata, ali i na osnovu fizičkih dokaza, djeluju kao da su ih izveli Iranci, dodaje AP.

Teheran je negirao umješanost u napade, iako su iranske paravojne snage u januaru koristile slične dronove.

Portparol Pentagona John Kirby potvrdio je za AP da je došlo do “premještanja određenih protivvazdušnih sistema”, ali je dodao da SAD ostaje čvrsto posvećen podršci svojim bliskoistočnim saveznicima.

Izvor: Agencije