Mađarska će proizvoditi Sinopharmovu vakcinu

Mađarska planira u novoj fabrici proizvoditi Sinopharmovu, kao i vakcinu koju su razvili domaći stručnjaci.

Sporazum će omogućiti mađarskoj fabrici da brzo reagira na sve moguće varijante korona virusa putem razmjene informacija sa Sinopharmom (EPA)
Sporazum će omogućiti mađarskoj fabrici da brzo reagira na sve moguće varijante korona virusa putem razmjene informacija sa Sinopharmom (EPA)

Vlada Mađarske potpisala je pismo o namjerama sa rukovodiocima kineske farmaceutske kompanije Sinopharm o razvoju potrebne infrastrukture u narednih 10 mjeseci za proizvodnju kineske vakcine protiv COVID-a 19, saopćilo je mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u saopćenju, prenosi Reuters, Mađarska planira u novoj fabrici proizvoditi Sinopharmovu, kao i vakcinu koju su razvili domaći stručnjaci.

Sporazum će omogućiti mađarskoj fabrici da brzo reagira na sve moguće varijante korona virusa putem razmjene informacija sa Sinopharmom, dodaju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Polovina stanovnika vakcinisana

Vlada je izdvojila 55 milijardi forinti (186 miliona dolara) za izgradnju tvornice, koja će, kako se očekuje, Mađarsku učiniti samodostatnom sa proizvodnjom vakcina od kraja 2022. godine.

Mađarska je od početka pandemije do petka registrirala 814.732 zaraženih korona virusom i 30.086 smrtnih slučajeva.

U državi je u potpunosti vakcinisano protiv COVID-a 5,54 miliona ljudi, što je više od polovine stanovništva, saopćila je Vlada.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO