Izrael uhvatio četiri palestinska bjegunca iz zatvora

Velika potraga pokrenuta je početkom sedmice, nakon što su robijaši pobjegli iz zatvora Gilboa na sjeveru Izraela, što je prvo veće zatvorsko bjekstvo Palestinaca u posljednjih 20 godina.

Izraelski mediji su za bjekstvo okrivili brojne sigurnosne propuste (EPA)
Izraelski mediji su za bjekstvo okrivili brojne sigurnosne propuste (EPA)

Četvorica od šest palestinskih zatvorenika koji su nedavno pobjegli iz strogo čuvanog zatvora, uhvaćena su, saopštila je izraelska policija, prenosi Tanjug.

Dvojica su pronađena na parkingu u jutarnjim časovima, prenio je BBC.

Druga dvojica su uhvaćena blizu grada Nazareta u petak.

Velika potraga pokrenuta je u ponedjeljak, nakon što su robijaši pobjegli iz zatvora Gilboa na sjeveru Izraela, što je prvo veće zatvorsko bjekstvo Palestinaca u posljednjih 20 godina.

Incident se dogodio neposredno nakon što su izraelski mediji opisali da je došlo do serije grešaka zvaničnika.

Za Palestince bjekstvo je herojski čin

Palestinske grupe su istovremeno nazvale bjekstvo herojskim činom.

Izraelski mediji su za bjekstvo okrivili brojne sigurnosne propuste, a u nekima od izvještaja se navodilo da su oni pobjegli dok je čuvar spavao.

Jedan od uhvaćenih je Zakaria al-Zubeidi, bivši komandant Mučeničke brigade Al Aksa, koji je uhapšen 2019. godine pod optužbom da je učestvovao u brojnim vatrenim okršajima i čeka ga suđenje.

Ostali zarobeljenici su članovi grupe Islamski džihad, a četvorica služe doživotne kazne jer su osuđeni za planiranje ili izvršavanje napada na Izraelce.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO