UN osudio nasilje talibana nad demonstrantima

Prema nepotpunim podacima kojima raspolaže Ured, četiri demonstranta su ubijena u pucnjavi talibana, naglasila je Shamdasani.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, svako korištenje sile trebalo bi biti posljednji odgovor na proteste, navode iz UN-a (EPA)

Ujedinjene nacije (UN) su u petak osudile talibansko nasilno suzbijanje mirnih protesta u Afganistanu u kojem su poginule najmanje četiri osobe i pozvao je novi režim na poštivanje međunarodnog prava, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Pozivamo talibane da odmah prekinu upotrebu sile i samovoljno zatvaranje onih koji koriste svoje pravo na mirne demonstracije, kao i novinara koji prate demonstracije“, izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda visokog komesara za ljudska prava na  konferenciji za novinare u ženevskom sjedištu UN-a.

Prema nepotpunim podacima kojima raspolaže njen Ured, četiri demonstranta su ubijena u pucnjavi talibana, naglasila je Shamdasani, koja je također osudila zabranu bilo kakvog neovlaštenog okupljanja koju su talibani proglasili u srijedu.

„Prema međunarodnom humanitarnom pravu, svako korištenje sile trebalo bi biti posljednji odgovor na proteste, ono mora biti neophodno i razmjerno, a vatreno oružje se smije koristiti samo kao odgovor na smrtonosnu prijetnju“, podsjetila je glasnogovornica.

Pretučeni novinari

„Umjesto zabrane mirnih protesta, talibani moraju prestati koristiti silu i garantirati pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja“, uključujući i kada žele izraziti zabrinutost i koristiti svoje pravo u učešću upravljanjem državom, naglasila je.

„Dok Afganistanci izlaze na ulice i mirno traže poštivanje njihovih ljudskih prava u vrijeme velikih nesigurnosti, među kojima pravo žena na rad, pravo slobodnog kretanja, pravo na obrazovanje i učešća u političkom životu, ključno je da oni koji su na vlasti čuju njihov glas.“

„Zabrane mirnog okupljanja predstavljaju kršenje međunarodnog prava, kao i prekid pristupa internetu”, dodala je Shamdasani.

Ona je naglasila da novinari koji prate te događaje ne bi smjeli biti izloženi „odmazdi ni uznemiravanju”, nakon svjedočenja dvojice afganistanskih novinara koje su talibani teško pretukli.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO