Rusija i Bjelorusija dogovorile snažniju integraciju u ekonomiji i energetici

Sporazum postignut nakon razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, vjerojatno će se ocijeniti kao novi iskaz Puitnove podrške Lukašenku.

Putin i Lukašenko su na konferenciji za medije rekli da su dogovorili 28 planova integracije (EPA)

Čelnici Rusije i Bjelorusije dogovorili su uspostaviti zajedničko tržište plina i nafte i produbiti ekonomsku integraciju dvije zemlje suočene s ekonomskim sankcijama Zapada koje smatraju neopravdanim, prenosi Hina.

Sporazum, postignut nakon razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, vjerojatno će se ocijeniti kao novi iskaz Puitnove podrške Lukašenku koji je prošle godine silom ugušio demonstracije protiv svoje vlasti.

Zapad je Bjelorusiji uveo sankcije zbog obračuna s opozicijom, a Rusiji zbog politike prema Ukrajini.

Te dvije države su već dugo u formalnom državnom savezu a razgovarale su o daljnjoj integraciji. To je kod bjeloruske opozicije potaknulo strahovanja da će Lukašenko ustupiti još suvereniteta u zamjenu za podršku Kremlja u odnosima sa zapadnim zemljama.

Putin i Lukašenko su na konferenciji za medije rekli da su dogovorili 28 planova integracije koji obuhvaćaju zajednički pristup u makroekonomskim politikama, uključujući monetarnu politiku, porezne i carinske propise.

Velike vojne vježbe

Također su najavili planove za integraciju njihovih tržišta energenata.

Putin je rekao da će dvije zemlje prije decembra 2023. potpisati dokument o zajedničkom tržištu plina te zaključiti slične sporazume za naftu i električnu energiju.

Također je najavio da će Rusija do kraja 2022. Bjelorusiji dati 630 do 640 milijuna dolara zajma. On je rekao da se dvije zemlje usredotočuju na ekonomsku integraciju prije možebitne političke integracije.

Razgovori su održani na dan kada su su Rusija i Bjelorusija počele veliku zajedničku vojnu vježbu koja će trajati sedmicu dana u obje države i na Baltičkom moru, što je uzbunilo neke članice NATO-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO